fbpx

Vámmentesen érkezik az orosz búza Argentína legfőbb piacára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 28.

Oroszország kimerítette a Brazíliába vámmentesen bevihető búzakeretet, és arra is van esély, hogy a brazil kormányzat erre kvótaemeléssel reagál. Ez csöppet sem tetszik az ország legnagyobb ellátójának, Argentínának. A dél-amerikai ország az idei bő terméstől várhatja a piac visszahódítását.

búza
Jól startoltak az argentin búzaállományok (fotó: Horizont Média)

Jól indult a szezon az argentin búzának

Áprilistól májusig kiadós esők teremtettek megfelelő körülményeket a búzavetéshez és keléshez Argentínában, és ekkoriban kezdett el emelkedni is búza ára is a nemzetközi piacon. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a vetés 200 ezer hektárral nagyobb területen valósult meg, mint amire az elemzők számítottak, így 6,2 millió hektáron fejlődhet a növény.

Kedvezett a búzának az is, hogy a gazdálkodók csökkenteni akarták a kukorica területét, miután az a legutóbb számos gazdaságban csalódást okozott. Ennek oka, hogy a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) – meglepő módon – ebben a kultúrában okozott tetemes károkat. Ez a meleg- és szárazságkedvelő gomba a klímaváltozással egyre nagyobb fertőzéseket tud okozni – hazánkban is várható a súlyosbodó kártétele.

Amilyen kegyetlen nálunk a nyár, olyan hideg eddig a tél a déli féltekén, ennek ellenére az argentin búzaállományok jó állapotban vannak. Megfigyelők szerint a gazdálkodók idén inkább bőtermő fajtákat választottak és több műtrágyát szórtak ki a földekre. Aratás idejére a meteorológusok száraz időjárást valószínűsítenek. A betakarítás decemberben kezdődik és hónapokon át tart a számos szélességi kört átszelő országban.

Az oroszokkal kénytelenek csatázni

Az előző szezont 9,2 millió tonna búza kivitelével zárta Argentína. Most az aratás után 12,4 millió tonna exportálható búzával is rendelkezhet. Ebből – szokás szerint – Brazíliába utazhat a legtöbb, a becslések szerint 5 millió tonna. Bizonytalanságot okoz azonban, hogy Brazília 750 ezer tonnás vámmentes behozatali kvótát hagyott jóvá a Mercosur-országokon kívülről érkező búza számára, amivel Oroszország élt. Mivel a kvóta kimerült, elemzők nem zárják ki, hogy a kormányzat megemeli a vámmentes keretet.

A 2023-as naptári évben több mint 900 ezer tonna orosz búza érkezett Brazíliába, és ezzel az ország második legnagyobb ellátójává váltak Argentína után. A sikerhez hozzájárult, hogy az orosz készletek nagyok voltak, az argentin pedig szűkös az előző évi aszály miatt. Az idei év időjárása eddig inkább az argentin búzának kedvez.