fbpx

Ha nem pálinka lesz belőle, támogatható a lepárlás

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 07.

Ipari, gyógyászati vagy energetikai célú, nyers alkohol is készíthető borászati melléktermékből, amit a krízislepárlás keretében támogatással is segítenek.

lepárlás
A tiszta alkohol sokféle célra hasznosítható (forrás: propalinka.hu)

A borászati termékek 2023. évi krízislepárlási támogatásáról szóló 55/2023. (IX. 15.) AM rendelet alapján a nyilvántartásba vett lepárlóüzemek vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosultak, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket vásárolnak abból a célból, hogy abból ipari, gyógyászati vagy energetikai célú, nyers alkoholt készítsenek.

Az intézkedésben részt vevő lepárlóüzem havonta kettő támogatási kérelem benyújtására jogosult. A támogatási kérelemhez csatolni kell:

• az átvételi elismervények egy példányát borászatitermék-tételenként;

• a borászati termékek átvételi árának megfizetését igazoló dokumentum másolatát;

• az adóraktári nyilvántartás másolatait azokra a hónapokra, amelyekben az adott borászati termékeket lepárolták;

• a termelési napló másolatát,

• a tárolótartály-nyilvántartás másolatát;

• az átvett borászati termékekre vonatkozó dokumentumok másolatát;

• a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv másolatát.

A nyers alkohol hasznosításra történő átadása abban az esetben kezdhető meg, ha a lepárlóüzem rendelkezik a hasznosító – hasznosítás céljára vonatkozó – nyilatkozatával. Az átadásáról a lepárlóüzemnek értesítenie kell a Kincstárt az átadás előtt legalább 48 órával.

A támogatási kérelmet – annak mellékleteivel együtt – 2023. október 30.-ig lehet benyújtani.

További részletek itt.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Kisebb támogatási igényre számítanak a szőlő-bor ágazatban