fbpx

Lesz helye a lengyel almának, megtalálta az utat

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 23.

Amíg Európában és Egyiptomban kereste a helyét a fehéroroszoktól kiszoruló lengyel alma, addig nehéz dolga volt. Mostanra sok kereskedő rájött, hogy a javuló tengeri fuvarozás a Távol-Keletet is elérhetőbbé tette.

alma
Ha kevesebb a lengyel alma Európában, azt mindenki észreveszi (forrás: static.dw.com)

Nagyobb termés mellett is gyorsabb tempó

A lengyel alma gyorsabban hagyja el az országot, mint tavaly, mondja Aniruddh Ramesh, a varsói székhelyű LVMG Grupa gyümölcs-nagykereskedő cég igazgatója. „Az idei nagyobb termésnek, valamint a jó keresletnek köszönhetően most több gyümölcsöt tudunk értékesíteni a külpiacokon. Azonkívül a mostani tengeri fuvarozási és konténerhelyezt sokkal jobb, mint tavaly ilyenkor volt” – állapítja meg a kereskedő.

Így folytatja: „Ha a legnépszerűbb fajtákat nézzük, azt látjuk, hogy a Royal Gála nagyon jól teljesít. Ugyanez mondható el a Red Deliciousról, a Golden Deliciousról és a Red Jonaprince-ről. Az ázsiai piacon megnőtt a kereslet a lengyel kiváló minőségű gyümölcsök iránt, ugyanakkor a Közel-Keletre és Afrikába, különösen az Egyiptomba irányuló értékesítés lelassult a fizetési politikájuk miatt.” (A közel-keleti nehézségekről itt írtunk.)

Kínában csak január végén jön az ünnep

Ramesh szerint a magas tárolási költségnek meg kell jelennie a gyümölcsök árában. Szerencsére a gyümölcsök iránti kereslet karácsony előtt meglehetősen stabil. A cég a későbbi piaci helyzet miatt sem aggódik, hiszen fő exportpiacaikon – Indiában, a Közel- és Távol- Keleten – az értékesítést nem befolyásolja a karácsony. Sőt, az elkövetkező hónapokban az eladások növekedésére számítanak. Kelet-Ázsiában ugyanis a karácsonyhoz képest közel egy hónappal később, január 22-én jön el az év legnagyobb ünnepe, a holdújév.

Januártól a magyar boltokban is érezni fogjuk a magas tárolási költségeket, és azt, hogy működnek az Európán kívüli értékesítési csatornák.