fbpx

USA: kevesebb kukorica, több szója

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 05.

Az előzetes vetési szándékok alapján az USA-ban a tavalyinál 4 százalékkal kisebb területen kerülhet földbe a kukorica, helyét a szója foglalná el. Az ok nyilvánvaló: a kukorica termelési költségei jóval magasabbak, mint a szójáé, és az utóbbinak is kiváló az ára.

szójaállomány
Népszerűbb lett a szója (fotó: Horizont Média)

Kevesebb kukorica, bőséges szója

A farmerek nyilatkozati alapján idén mintegy 36,5 millió hektáron vethetnek kukoricát az USA-ban, szóját pedig 36,8 millió hektáron. Az előbbi vetésterületében ez 4 százalékos csökkenést jelentene, míg az utóbbiéban ugyanennyi lenne a növekedés.Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a vetési szándékok és a valóság már 2020-ban és 2021-ben sem egyezett: a tényleges területet a reméltnél 6 százalékkal kisebb lett, így most is fenntartásokkal kezelik az adatokat. A búza teljes termőterülete a tavaszi fajtákkal együtt 19,2 millió hektárt érhetett el (ez már eldőlt kérdés), ez csupán 1,4 százalékos bővülést jelent tavalyhoz képest.

Elfogy a búza

Az ország kukoricatartalékai most megegyeznek a tavaly ilyenkor mért szinttel, szójából pedig 23 százalékkal több van raktáron, hiszen ebből eddig Kína jóval visszafogottabban rendelt. Búzából ellenben 28 százalékkal kevesebb van raktáron, mint tavaly. 2008-ban volt utoljára ilyen kicsi az amerikai búzakészlet. Az ok az erős világpiaci kereslet, ami a tavalyi gyenge kanadai termésnek is köszönhető.

Ez is érdekelheti a témában:
Ennyi kukoricát vetnénk – vagy mégsem?
Sorra korlátozzák a gabonaexportot, új vetéstervek születnek