A román almatermesztés is stabilabb, mint a magyar

Írta: Gönczi Krisztina - 2025 szeptember 17.

Érdekes, hogy egyes államok évtizedes távlatban is mennyire egyensúlyban tudják tartani az előállított alma mennyiségét, míg mások nem. Míg Spanyolország és Románia stabilizálta a helyét a félmillió tonnások körében, mi kiestünk a középmezőnyből.

alma
Fotó: Horizont Média Kft.

A WAPA a globális almatermés 4%-os csökkenését jósolja a 2025-ös évre, ami elsősorban a Kínában (a világ legnagyobb termelője) és Törökországban (a világ harmadik legnagyobb termelője) várható visszaesésnek köszönhető. Európában a termelés várhatóan stabil marad az előző évhez képest, de 8%-kal elmarad az ötéves átlagtól, mivel Kelet-Európában – különösen a Balkán-félszigeten – fagyok károsították a termést.

Forrás: WAPA
Forrás: WAPA

Részletesebben szemlélve az európai adatokat, feltűnő, hogy a Magyarországgal azonos „súlycsoportba” eső két államban, Romániában és Spanyolországban csak 8–10%-os a visszaesés mértéke a tavalyi évhez képest, és 10 év távlatában is nagyon szépen tartják a termésmennyiséget. Hazánkban 2024-hez viszonyítva az alma fele semmisült meg, évtizedes távlatban pedig már a harmadát sem tudjuk megtermelni a korábbi mennyiségnek. A legnagyobb almatermelők – Lengyelország, Olaszország, Franciaország és Németország – közül a nyugati államok mind tartják a megszokott termelési szintet, maximum 10%-os évjárathatású kilengéseket élnek meg. Lengyelországban azonban nem ritka 20–30%-os termésdifferencia az egymás követő években.

Nincs okunk feltételezni, hogy a németországi klíma vagy talaj sokkal jobb lenne, mint a lengyel, ahogy azt sem, hogy Magyarországot ennyivel erősebben érné a klímaváltozás, mint Romániát. A különbségek mégis akkorák, hogy ezek mögött üzemméretbeli, technológiai vagy fajtahasználati eltéréseknek kell lenniük. Úgy tűnik, gyorsítanunk kell az átállást, mert az idő nem nekünk dolgozik.

Forrás: WAPA
Forrás: WAPA

Ez a cikk is érdekelheti: Alma: a termelés leszálló trendje magas árakkal jár.


MezőHír Tudástár: Almatermés stabilitás – a termésmennyiség évtizedes távlatban való kiegyenlítettsége, amelyet az üzemméret, technológia, fajtaválasztás és klímaadaptáció befolyásol. A stabil almatermelés előnye, hogy csökkenti az évjárathatásokból fakadó kilengéseket és biztosabb piaci ellátást tesz lehetővé.

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.