Az idei burgonyaszezon rendkívül kedvezőtlenül alakul Németországban: a korai fajták idő előtti megjelenése már júniusban telítette a piacot. A folytatás sem ígér sok jó: a hollandoknál burgonyaboom készül.

Árnyomással kezdődött a szezon
Augusztus közepére lezárult a korai burgonyák szezonja, de az árnyomás továbbra is fennáll, hiszen most indul csak igazán a betakarítási szezon. A főzőtípusú étkezési burgonyákért a gazdák jelenleg csupán 15–20 eurót kapnak mázsánként, miközben egy évvel korábban a termelői árak 27–32 euró/dt között mozogtak a német régiókban.
Még súlyosabb a helyzet a szerződés nélküli ipari burgonya esetében, ahol az árak 3,75 euró/dt-re estek, sőt egyes tételeknél mindössze 1,50 euró/dt-t kínáltak. Sok gazdálkodó inkább a földön hagyja a termést, vagy takarmányként, illetve biogázüzemben hasznosítja.
Gyengébb kilátások a késői fajtáknál
A 2025-ös betakarításra a termelői szervezetek nem sok jót várnak. A tárolásra szánt fajtákban a májusi fagy több régióban kárt okozott, a júniusi hőhullám pedig gátolta a gumók fejlődését. Bajorországban a gazdáknak csupán a negyede tud öntözni, ezért sok táblán stresszelte az állományokat az aszály. A szokásosnál kisebb gumókra lehet számítani.
Kérdés, hogy a mennyiségi csökkenés járhat-e áremelkedéssel egy olyan értékesítési időszakban, amikor a legtöbb áru érkezik az európai piacra. Ráadásul Hollandiában 25 éves csúcson van az étkezési burgonya területe, ami nem sok jót ígér az őszi árak szempontjából.
Kapcsolódó írásunk: Mások is rástartoltak a korai burgonyára.
MezőHír Tudástár: Termelői ár – A termelői ár az az ár, amelyet a gazdálkodók közvetlenül a felvásárlótól vagy a feldolgozótól kapnak terményeikért. Ez az ár nem tartalmazza a kereskedelmi árrést, a szállítási és tárolási költségeket, így közvetlenül tükrözi a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét. A burgonya esetében például a 2025-ös szezonban Németországban 15–20 euró/dt közötti termelői ár alakult ki, ami jelentősen elmarad a tavalyi 27–32 euró/dt szinttől. Az ilyen árkülönbségek meghatározzák, hogy a gazdák eladják-e a termést, vagy inkább alternatív felhasználási módot keresnek.