Mázlijuk volt az időjárással, vagy tudatosan döntöttek így? Is-is. Kényszerűségből hagyták kint a káposztát, de bíztak benne, hogy meleg lesz a tél. Igazuk lett.

A Volinyi régió Ukrajna északnyugati részén található. Most először fordul elő, hogy a gazdák télen takarítják be itt a káposztát. Egy Luck környéki agrárvállalkozás dolgozói fejes- és vöröskáposztát szednek fel a földeken. Ennek oka, hogy az ültetés nagyon későn, június végén fejeződött be a térségben, a nyári hőségben pedig az öntözés dacára is alig fejlődtek a növények. Így az őszi betakarítás idejére még nagyon kicsik voltak a káposztafejek.
A termelők azonban türelmesek voltak, és bíztak benne, hogy nem kell beszántani a teljes káposztaföldet. A növények meglepően stressztűrőnek bizonyultak, és jól viselték a nem túl hideg telet. Sőt, sikerült némi súlyt felszedniük és keményebb, szorosabb fejeket neveltek. „A -3 és -5°C közötti fagyok nem károsítják a káposztát. Belül megőrzik tökéletes állapotukat” – állítja a gazdaság vezetője.
Míg nyáron extrém hőség akadályozta a káposzták fejlődését, addig januárban rekordokat döntött a meleg. „A helyi gazdálkodók jól döntöttek, amikor nem mondtak le a termésről. Alkalmazkodnunk kell a megváltozott időjárási viszonyokhoz” – mondja a szakember. Ez volt az első év, amikor télen szedték fel a káposztát, de minden bizonnyal nem az utolsó.
Kapcsolódó cikkünk: Ukrajna áthelyezi a zöldségtermesztést a nyugati régióba.