A gazdaság minden szegmensét érintik az EU fenntarthatósági előírásai, amelyek nehéz helyzetbe hozzák a gombatermesztőket is. Főként egy olyan időszakban, amikor az energia és a munkaerő költségei is elszálltak.
Két ország dominálja az előállítást
Január 9-én Brüsszelben találkoztak az európai gombatermesztés képviselői. Az ágazat 2025-re várhatóan átlépi az egymillió tonnás termelést. Lengyelország és Hollandia a két legnagyobb termelő, a teljes uniós kibocsátás több mint 70%-át adják. Az európai termelés mintegy kétharmada a friss piacra kerül, míg a fennmaradó részt feldolgozzák. Az unióban megtermelt gombák döntő hányada a csiperkék közé tartozik, de folyamatosan növekszik a laskaelőállítás is. Már nem számít újdonságnak az ördögszekér-laska, a déli tőkegomba és a shiitake sem. Ezek is folyamatosan elérhetők a kiskereskedelmi láncokban.
Elolvadó jövedelmezőség
Az ágazatnak újabban nemcsak a piaci oldalon megjelenő versenytársak jelentenek kihívást, hanem a termelési oldalon is sok a nehézség. Az európai gombaágazat több mint 40 ezer munkavállalót foglalkoztat, de a minimálbérek és az energiaköltségek növekedése alaposan megnyirbálja a gazdálkodás jövedelmezőségét.
A második nagy problémát a fenntarthatósággal kapcsolatos előírások okozzák. A szakma szerint a tőzeget helyettesítő szubsztrátok még nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben. Ennél is aggasztóbb a csomagolás kérdése. Az új uniós szabályozás 2030-tól megtiltja a friss gyümölcsök és zöldségek műanyagba történő csomagolását, néhány kivételtől eltekintve. A gombák nagyon érzékenyek a vízvesztésre és a fizikai sérülésekre, ezért – ha nem kerülnek be a mentes termékek közé – nagyon megdrágul a csomagolásuk.
Az ágazat folyamatosan kísérletezik a munkaerőt kiváltó, automata betakarító gépek fejlesztésével, de ezek még nem értek meg a szélesebb körű alkalmazásra. A gombatermesztők szerint csak a modern termesztési technikák révén maradhatnak talpon, amihez szükségük van az uniós beruházási támogatásokra. A brüsszeli döntéshozókat pedig arra intik, hogy a környezeti fenntarthatóságot össze kell hangolni a gazdasági fenntarthatósággal, különben nem fog működni.
Forrás: FreshPlaza.
Ez a cikk is érdekelheti a témában: A szalmára fogják, hogy drága a gomba.