Az aszály az idei évben is kihívások elé állította a magyar gazdákat, ahogyan a délkelet-európai országok kukoricatermelőit is. Ezzel szemben a nyugat-európai gazdák jó terméshozammal számolnak továbbra is. Itthon a legújabb jelentések alapján 5 millió tonna körüli, a hazai igényeket kielégítő mennyiséget prognosztizálnak a szakemberek. A Hungrana vezetőjével, Reng Zoltánnal beszélgetünk.
Franciaországban és Németországban a nyáron hullott jelentős mennyiségű csapadék kedvezett a kukoricának, ám sajnos ettől eltérően alakul a délkelet-európai országok idei várható termése. A több hullámban érkező tartós hőség jelentősen rontotta Ukrajna, Románia, Szerbia, Bulgária és Magyarország kukorica-terméskilátásait, a terméskiesés már bizonyos, csupán annak mértéke lehet még kérdéses.
„Az Európai Unióban az elmúlt évekhez képest több héttel korábban kezdődött, és folyamatosan zajlik a kukorica aratása, de az már korábban látható volt, hogy a nyáron tapasztalt extrém meleg és száraz időjárás jelentős terméskiesést okoz Romániában, Bulgáriában és Horvátországban. A betakarítás már megkezdődött Ukrajnában is, a júliusi és augusztusi forró és száraz időjárás azonban jelentősen rontotta a terméshozamokat a déli, középső és keleti régiókban egyaránt. A helyzet hasonlóan alakul Oroszországban is, ahol szintén a meleg és a szárazság okozhat érdemi terméskiesést” – mondja Reng Zoltán, a Hungrana vezetője. „Hazánkban nyár közepén még optimistán álltunk az idei kukoricatermés mennyiségére vonatkozó kilátásokhoz, ám ez a júliusi és augusztusi tartós aszály következtében gyorsan elillant” – teszi hozzá a vezető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mezőgazdasági Igazgatósága által összeállított októberi betakarítási jelentés alapján a vetésterület 80%-át már levágták, 5,26 tonnás termésátlag mellett. „Az adatokat látva 5 millió tonna körüli termésmennyiség körvonalazódik” –foglalta össze a cégvezető a hazai helyzetet.
Hozzáteszi: „Szabadegyházán a tengeriből keményítő, keményítőtej, izocukor, dextróz, glükóz, etanol, illetve többféle takarmány-alapanyag készül.
A Hungranánál a kukorica betakarításának kezdetétől a földekről egyenesen a gyárhoz szállítják a termelők a nedves kukoricát, melyet azonnal szigorú minőség-ellenőrzésnek vetünk alá, és csak az a szállítmány kerülhet be a gyárba, mely alkalmas az általunk gyártott termékek előállításához. Erre nagyon komoly szabályozás vonatkozik, hiszen ahogy mondtam is, cégünk élelmiszer-alapanyagokat állít elő mind a hazai, mind a nemzetközi piacokra.” A Hungrana Kft. Szabadegyházán található gyárába a megszokottnál sokkal korábban, már augusztus eleje óta érkezik be a földekről a nedves kukorica.
„Sajnos az első áru megérkezése óta találkozunk toxinfertőzött tételekkel, detektálunk kifejezetten magas aflatoxint. Míg a feldolgozók különböző mérési-átvételi folyamatokat vezettek be az aflatoxin jelenléte miatt, a takarmányfelhasználók a receptúrákban csökkentik a bekevert kukorica arányát” – avat be a szakember. Reng Zoltán hozzáteszi: évek óta tisztában vagyunk vele, hogy a globális felmelegedés hatására hazánk klímája megváltozott, és az aszályos, száraz időszakokhoz hozzá kell szoknunk, része lesz az életünknek. Az agrárium minden szereplőjének alkalmazkodnia kell ezekhez a változásokhoz, amely alkalmazkodásnak egyik legfontosabb pillére az öntözés és a talaj vízmegtartó képességének hatékony növelése. Ebben ugyanúgy felelősségük van a szakembereknek, döntéshozóknak, ahogyan a magyar gazdáknak is. A Hungrana vezetője elmondta, annak ellenére, hogy nehéz évek vannak mögöttük, és a következő sem lesz sétagalopp, a kukoricafeldolgozó vállalatnál továbbra is folyamatosak a fejlesztések, hiszen hamarosan átadják az ötödik biomasszakazánt is, melyet teljes egészében aprított fával fognak üzemeltetni. Emellett magas fehérje- és kiváló aminosav-tartalmú élesztőfehérje-termék kerül bevezetésre még az idei év októberében, melyet 10 ezer t/évmennyiségben terveznek előállítani. A terméket jelentős részben exportra gyártják majd.
SZERZŐ: HUNGRANA.HU