fbpx

Egymást tépik a napraforgóért a gyárak, drága lesz az étolaj

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 19.

A bolgár olajütők az elmúlt 10 évben nem szembesültek a mostanihoz hasonló alapanyaghiánnyal. Az egész térségben hiánycikk a napraforgó. Vad küzdelem folyik a gyárak beszerzői között a kaszatokért, a napraforgó ára hétről hétre emelkedik.

napraforgómag
A magyar piacon is átlépték a termelői ajánlatok a 200 ezer forintot (forrás: jofogas.hu)

Sokkal nagyobb termésre méretezve

Nagyon nehéz időszak elé néz a bolgár napraforgó-feldolgozás. Kicsi a termés, könnyűek a magok és gyenge az olajtartalmuk. Az elmúlt évekre jellemző átlagnál legalább 3 százalékponttal kevesebb olajat tartalmaznak a kaszatok. A gyárak szokatlanul nehéz szezon előtt állnak, az elmúlt 10 évben nem szembesültek ekkora alapanyaghiánnyal. Mint arról már írtunk, a probléma az egész térségre kiterjed.

A nagyon erős feldolgozóiparral rendelkező Ukrajnában a magyarországinál is magasabb árszinten vásárolják fel a termelőktől az idei napraforgót. (Lásd: Hihetetlen: az ukrán napraforgó húzza a magyar árakat.) Az EU-n belül a bolgár napraforgóolaj-gyártás a legerősebb, olyannyira, hogy a kapacitásaihoz a román alapanyagon túl ukrán importra is szüksége volna. Bulgária ugyanis 4,3 millió tonna magot képes feldolgozni, de csak ritkán rendelkezik 2 millió tonna feletti saját terméssel. Ezért tavaly év végén, amikor még javában zajlottak a kelet-európai határlezárások és egyre kiterjedtebbé váltak a gazdatüntetések, elsőként oldották fel az ukrán termékek behozatalának tilalmát.

A napraforgóolaj-gyártás központja Kelet-Európa

Európában messze a románok termelik a legtöbb napraforgót, ötéves átlagban 2,3 millió tonnát, míg a második helyen 1,8-2 millió tonna körüli mennyiséggel hol Bulgária, hol hazánk, hol Franciaország végez. Idén azonban sehol sem lett jó a termés. A legnagyobb feldolgozókapacitások – igazodva a legtöbb alapanyaghoz – Kelet-Európában találhatók, de idén nálunk és a bolgároknál nagyjából 20, a románoknál 33%-kal csökkentek a hozamok. A bolgár termésátlagot már csak 1,55 t/ha-ra, a romániait 1,45 t/ha-ra teszik az elemzők. A magyarországi adat október elsején 2,5 t/ha volt 93%-os aratási készültség mellett.

A hazai napraforgótermés vélhetően 1,6 millió tonna körül lesz, a szokásosnál gyengébb olajtartalommal. Tavaly a hazai olajütők 2,2 millió tonna olajmagot fogadtak, amivel a kapacitáskihasználtságuk 85%-os volt az AKI adatai alapján. Idén a gyárak messze a lehetőségeik határa alatt fognak dolgozni, hiszen a hazai szójatöbblet nem képes ellensúlyozni a napraforgóval elveszített százezer tonnákat.