fbpx

Drága az orosz alma, de a magyar is az

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 07.

A háború olyan fontos beszállítóktól vágta el Oroszországot, mint Moldova, emellett még az időjárással sincs szerencséjük. A fehéroroszok sincsenek jobb helyzetben. Mégis megfizethető maradt az almájuk. Persze átlagárakról beszélünk, márpedig Oroszország nagy, és nem egyenlő Moszkvával. Azért mégiscsak bosszantó a magyarországival azonos árszint.

alma
Megbecsült gyümölcs idén az alma, kevés van belőle (fotó: Horizont Média)

Fehéroroszországban két éve – a háborús helyzet miatt – exportengedélyekkel szabályozzák az agrártermékek kivitelét. Az intézkedés célja hasonló, mint Magyarországon volt a Covid idején: a belső ellátás érdekében a termékek mozgásának szoros nyomon követését szolgálja. A kertészeti szegmensben exportengedélyhez kötik például az alma, a hagyma, a sárgarépa és a cékla kivitelét is.  

A helyzet almás

Csak hogy tisztában legyünk a helyzettel: Belorussziában és Oroszországban szóba sem jöhet az alma exportja, miután mindkettő nagy importőr (az orosz piac több mint félmillió tonna importra tart igényt), idén pedig a tavaszi fagyok is elvitték a potenciális termés harmadát. Az alma ára augusztusig folyamatosan emelkedett, de az új termés betakarításával enyhült kissé. Most a boltokban 575 Ft/kg-nak megfelelő átlagáron hozzá lehet jutni a gyümölcshöz – legalábbis a nyilvános adatok szerint. Oroszország végülis nagy, és nem egyenlő Moszkvával.

Belorusszia csak az év négy hónapjában teszi lehetővé az alma importját – áprilistól júliusig. Ez idő alatt közel 22 ezer tonna lengyel almát exportáltak Fehéroroszországba a tavalyi termésből. Az idei termés a lengyeleknél is rosszul sikerült, ezért szeptemberben már az ő áraik is 22%-kal magasabbak voltak a tavalyinál. Ez nagyjából megegyezik a terméscsökkenés mértékével.

Itt jegyezzük meg, hogy a magyarországi termelés az oroszországinál is nagyobb mértékben, 40%-kal csökkent (330 ezer tonnára becsülik), így nálunk is magas árak tapasztalhatók a boltokban. Csak a Golden delicious fajtából nagy a kínálat, ennek az ára is csökkent.

Tárolni, tárolni, tárolni

A fehérorosz kormányzat 2021–2025 között egy stratégiai terv keretében nagy tárolóépítésbe kezdett (talán nem véletlenül). Most büszkén jelentették be: 720 ezer tonna krumplit képesek szakszerűen elhelyezni. Emellett 181 ezer tonna egyéb zöldséget és 105 ezer tonna gyümölcsöt tudnak úgy raktározni, hogy az hosszan garantálja a minőséget. A tárolók a csomagolás feladatát is elvégzik.