fbpx

Napraforgóolaj: az oroszok utol akarják érni Ukrajnát

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 03.

Nagy az igyekezet, és akár sikerrel is járhat Oroszország. Több napraforgómagot termel, mint Ukrajna, de az olaj préselésében még lemaradásban van.

napraforgoolaj
Forrás: pixabay.com

Vlagyimir Petricsenko, az orosz statisztikai hivatal vezérigazgatója szerint 2024-ben mintegy 17,25 millió tonna napraforgót takarítanak be az országban, amihez az elcsatolt ukrán megyék 1,45 millió tonnával járulnak hozzá. Az ország napraforgóolaj-exportja pedig a szeptember elsején zárult szezonban várhatóan elérte a 4,8 millió tonnát. Elemzők arra intenek, hogy az idei aszály miatt az orosz termelés is visszaesik, így a következő szezonban akár 4 millió tonna alá is eshet az ország olajkivitele.

A terméket nulla vámmal lehet kiszállítani az országból, ami eddig fényes exportsikerekhez vezetett. Az idei naptári évben augusztus végéig 3,8 millió tonna napraforgóolajat szállítottak ki az orosz exportőrök, ami 28%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti mennyiséget. A termék legfőbb vásárlója India (35%), Törökország (14%) és Kína (13%). Az orosz tervek szerint 2030-ra éves szinten 5,7 millió tonna napraforgóolajat tudnak majd exportálni.

Ukrajna az idei terméstől várja az 5,72 millió tonnás olajkivitelt, az előző szezont pedig 6,25 millió tonnás exporttal zárta. A világpiacra kerülő napraforgóolaj 41 százaléka még a mostani gyengébb termés után is ukrán eredetű lesz.

Kapcsolódó cikkünk: Sikeres beetetés: India rákapott az orosz napraforgóolajra.