fbpx

Mélyen az ötéves átlag alá korrigálták az EU termését

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 30.

Az aszályt felváltó szeptemberi özönvíz meglepő fordulatot hozott az időjárásban. A terméseredmények javulni már semmiképp nem tudtak, romlani viszont annál inkább. Szeptember közepére 7-8%-kal az ötéves átlag alá kellett korrigálni az EU-ban várható kukorica- és napraforgótermést. Ukrajna és Oroszország is tetemes károkat szenvedett.

vihar
A Borisz ciklon fokozta a károkat (fotó: Horizont Média)

Borisz is pusztított

Augusztus elsejétől szeptember közepéig nagyon magas hőmérsékletet regisztráltak a déli és a kelet-európai országokban, Görögországtól kezdve Szlovénián át Romániáig szenvedtek a növények a hősokktól és vízhiánytól. Leginkább Romániában, Bulgáriában, Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában okozott kényszerérést ez az időjárás. Ugyanezt a helyzetet élte át Kelet-Ukrajna és Dél-Oroszország is, valamint Fehéroroszország egyes részei.

Szeptemberben csapadékos (és hűvös) idő érkezett Európa nagy részébe, áradásokat okozva Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Ausztriában – mi is küzdöttünk a Dunával. A Borisz ciklonnal járó károkat nehéz számszerűsíteni, a 6 nap alatt lehullott csapadék mennyiségét a térkép érzékelteti:

Borisz ciklon
Forrás: JRC MARS

Termésvárakozások

A legutóbbi EU-becslés alapján már kukoricából és napraforgóból is 7-8%-kal kisebb átlaghozamok várhatóak, mint az ötéves átlag. A cukorrépa és a krumpli termése viszont 1-2%-kal jobb lehet az elmúlt öt évben tapasztaltnál, a takarmányborsó és a szója pedig 3%-kal is jobb átlagokat mutathat fel uniós szinten.

A magyarországi termésátlagok az uniós becslés szerint így alakulhatnak:

– kukorica: 6,1 t/ha; -11% vs ötéves átlag;

– napraforgó: 2,6 t/h; -2%

– szója: 2,46 t/ha; -7%

– takarmányborsó: 2,4 t/ha; +1%

– cukorrépa: 54 t/ha; -5%

Összehasonlításképp: Belorussziában 5,6, Ukrajnában 6,2 tonnás kukoricaátlagokat becsültek a műholdak szeptember első felében. Ez Ukrajna esetében 9-10%-os elmaradást jelent az ötéves átlagtól. Szójából viszont átlagos hozamokat várnak az ukrán termeléstől, tehát 2,3-2,4 tonna között lesz hektáronként.

Az őszi, tél eleji időjárás

A hosszú távú időjárás-előrejelzés mérsékelten meleg időjárást valószínűsít október-november folyamán, 1-2 fokkal meghaladva a 24 éves éghajlati mediánt. A december hőmérséklete Kelet-Európában 2 fokkal haladhatja meg a sokéves átlagot. Itt írtunk részletesebben a várható hőmérsékletről és csapadékról: Mikor vessek? Ilyen lesz az ősz és a tél időjárása.