fbpx

Októberben kérhető a takarmányszárítás támogatása

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 27.

Napokon belül benyújtható a takarmányszárítás támogatása iránti támogatási igény. A kifizetett összeg a kérelmező de minimis keretét terheli.

lucernabála
Lucernabála: szárítva az igazi (forrás: Karotin Kft.)

A Magyar Államkincstár 54/2024. (ix. 18.) számú közleménye szerint október folyamán lehet támogatást igényelni a takarmányszárítás költségeinek ellensúlyozásához. A kérelmet papír alapon kell időben eljuttatni a Kincstárnak.

A 66/2012. (VII. 10.) VM rendelet alapján támogatásra jogosult az az ügyfél,

a) aki vagy amely szárított takarmányt előállító üzemmel rendelkezik, és

b) felhasználja a bázis időszak átlagában a szárított takarmány előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag mennyiségének legalább felét.

A támogatásra jogosult ügyfél köteles telephelyenként üzemnaplót vezetni a Magyar Államkincstár honlapján közzétett formanyomtatványnak megfelelően. A támogatás mértéke ügyfelenként a tárgyévben legfeljebb 66.666 eurónak megfelelő forintösszeg. Ha a megállapított támogatási összeg meghaladja az általános de minimis rendelet 3. cikk 2. bekezdése szerinti küszöbértéket, akkor a támogatási összeget csökkentik.

A Kincstár az összes, határidőben benyújtott támogatási kérelem adminisztratív és helyszíni ellenőrzését követően megállapítja az egyes ügyfelek által ténylegesen felhasznált tüzelőanyag-mennyiséget, az átlagos fűtőértéket, valamint a felhasznált hőenergia mennyiségét, és tárgyév december 31-éig dönt a támogatás odaítéléséről, annak összegéről, és a forrás rendelkezésre állása esetén legkésőbb ezen határidőig intézkedik annak kifizetéséről.

Ez a cikk is érdekelheti: Hasznos takarmánynövényünk: a lucerna.