fbpx

Így adózik az őstermelő és a család

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 26.

Új kiadvány készült az Agrárkamara gondozásában az őstermelőkről és a családi gazdaságokról, melynek fókuszában ezen működési formák adózási lehetőségei állnak.

generációváltás
A családi gazdálkodást előnyben részesítik a jogszabályok (fotó: Horizont Média)

A családi gazdaságokról szóló törvény számos egyszerűsítést eredményez az őstermelők adózásában. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új kiadványában gyakorlati példákkal világítják meg, hogyan működhet egy őstermelő, hogyan értelmezze a bevételeit és hogyan állnak össze az őstermelők egy családi gazdaságban (ŐCSG). Az egyes adózási formákhoz példaszámításokat rendelnek, bemutatva az adómentes bevételi határokat, és részletezik az iparűzési adó megfizetésének módjait.

A kiadvány kitér a családtagok által működtett mezőgazdasági vállalkozásokra is (családi mezőgazdasági társaság – CSMT), amelyek 50 millió forintig mentesülhetnek az adófizetési kötelezettség alól.

A fenti működési formákat a földművelés terén is előnyben részesítik a jogszabályok. Aki már legalább 1 éve egy CSMT vagy ŐCSG tagja, az a termőföld adásvétele és haszonbérlete során ugyanazon ranghelyen belül előnyt élvez még a fiatal földművesekkel és a pályakezdőkkel szemben is.

A kiadvány tartalomjegyzéke:

családi gazdaságok kiadvány
Forrás: Családi gazdaságok reformja c. kiadvány

Kapcsolódó cikkünk: Így pontozzák az ŐCSG fiatal gazdáit a kiemelt támogatáshoz.