fbpx

Elindult az ültetvénytelepítési pályázat

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 13.

Már benyújthatók a támogatási kérelmek a 25,2 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című felhívásra. A kiírás célja a nagy termőképességű és termésbiztonságú ültetvények létrehozása.

 intenzív alma ültetvény
A termésbiztonság elsődleges fontosságú lett (fotó: Horizont Média)

A támogatásnak köszönhetően új gyümölcs-, gyógynövénytermő és borszőlőültetvények telepítésére, a biztonságos termeléshez elengedhetetlen öntözőrendszer kiépítésére, a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő jégvédő háló kialakítására és a fagyvédelmi rendszerek kiépítésére; továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére lehet támogatást igényelni.

A vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb 500 millió forint lehet. A fejlesztésekhez kapcsolódóan az alap támogatási intenzitás mértéke 50 százalék, de ez bizonyos esetekben 70 százalékig növekedhet. A támogatási összeg 25 százalékáig, de legfeljebb 100 millió forintig előleg is igényelhető a projektekhez.

Az első benyújtási szakasz szeptember 10-től szeptember 23-ig tart. Az utolsó benyújtási szakasz 2025. április 28-án zárul.

Forrás: kap.gov.hu