fbpx

Búzák, idén is 80-as hektolitersúly felett

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 07.

Megérkeztek a posztregisztrációs kísérletek eredményei. A korai és a középérésű fajták legjobbjai között sokkal kisebb a különbség, mint az adott fajta különböző helyszíneken nyújtott teljesítményében. Nagyon fontos alaposan átböngészni a termésadatokat.

búzamező kéz
A termőhelyhez kell búzát választani, és nem fordítva (fotó: Horizont Média)

2023 őszén 8 helyszínen (Mosonmagyaróvár, Szombathely, Bóly, Martonvásár, Szeged, Szarvas, Füzesabony, Hajdúböszörmény) 52 korai, illetve középérésű búzafajtát vetettek el a kisparcellás összehasonlító kísérletekben.

Első helyezettek

A korai fajták közül minden termőhelyen átlagon felüli termést adott a RAGT Pacteo búza, 8,5%-os összesített többlettel emelkedve a mezőny fölé, de a SU Hycardi – ha kevesebb termőhelyen is – még nagyobb össztermést produkált, 12%-ot verve a versenytársak átlagára. Szorosan mögöttük – szinte mindenütt kiváló eredményt nyújtva – szerepelt a GK Hortobágy és a LG Armstrong, 6,5, illetve 6 százalékkal überelve a versenytársak összesített eredményét.

A középérésűek között a dobogósok egy-egy helyszín kivételével mindenütt átlag feletti teljesítményt nyújtottak. A nyertes Celebrity csaknem 10%-kal jobb össztermést adott, mint a mezőnyátlag, a második IS Sorello 6,5, a harmadik Marcopolo közel 5%-kal bizonyult jobbnak.

A mennyiség nem ment a minőség rovására

Az érésig eltelt napok száma mindkét csoportban szinte ugyanannyi volt. A korai fajták legjobbjai mégis mind 9,87 t/ha feletti összesített átlaggal zárták a szezont, míg a középérésűek közül csak az első helyezett tudta ezt meghaladni. A fehérjetartalmat tekintve nagyon voltak a szórások az egyes termőhelyek és fajták között. Az első helyeken végzett, középérésű búzák nagyobb ezerszemtömeget és a szemekben több fehérjét mutattak, mint a korai búzák legjobbjai. A dobogósok mindegyikének fehérjetartalma meghaladta a 14,13%-ot, míg a korai búzák élbolyában 13,3–13,9%-ot mértek. A nedves sikért illetően is a középérésűek mutattak jobb, 32% feletti eredményt. A hektolitersúlyt tekintve nem voltak lényeges különbségek, mindkét csoportban 82 kg felett volt az élboly.

A termőhely a lényeg

Az egyes kísérleti helyszíneken nagyon eltérő teljesítményt nyújtottak az egyes fajták. Vannak búzák, amelyek minden termőhelyen átlag feletti termést adnak, mégsem mindenütt ezektől várható a legjobb eredmény. Például a legjobb korai búza a 8 helyszínből 6-ban az első helyen végzett, míg 2 helyszínen az utolsók között. Nagyon fontos tehát a posztregisztrációs kísérletek eredményét helyszínek szerint végigböngészni, és a gazdaság termőhelyéhez leginkább illő fajtát választani.

Érdemes visszanézni a tavalyi eredményeket is.