fbpx

Hagyma: megfeleződtek a tavalyi árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 02.

Az egész ellátási térségünkben mindenütt jelentősen csökkentek a hagymaárak a tavalyi évhez képest. A szezon eleji árszint helyenként a termelési költségeket sem fedezte. A következő hónapokban azonban a tárolók vagy a tárolható minőség hiánya számottevő drágulást hozhat.

hagymák
A szép áru is sokkal olcsóbb idén (fotó: Horizont Média)

Hollandiában jók a termésátlagok, az exportpiac viszont nem akar élénkülni. Európa-szerte elegendő dughagyma, ezért a holland termék is csak 10 centet ér jelenleg. Franciaországban minőségi problémák vannak a hagymával a túl nedves szezon miatt, ami hősokkal zárult. Az egyes területekről begyűjtött termés minősége nagyon heterogén, a gombás betegségeken kívül méretbeli problémák is vannak. Az árak 25 és 30 cent közé estek, ezzel párhuzamosan meglódult a lakossági fogyasztás is. Tavaly ilyenkor még 0,50-0,60 eurót fizettek a termelőknek egy kiló hagymáért.

Spanyolországban jelentősen nőtt a hagyma területe idén, főként a kis vízigényű fajtákból. A spanyolok megnövekedett kínálata nagy raktározott holland készlettel találkozott az európai piacokon. Így a korán indult betakarítás drámaian alacsony induló termelői árakat hozott (8-10 cent/kg), ami nem fedezte a termelés költségeit. Augusztus közepére csökkent a túlkínálat, és a hagyma ára emelkedni kezdett. A spanyol termés kiváló minőségű és a nagyméretű fejek dominálják. A vöröshagyma kilónkénti ára jelenleg 15-20 cent között van, ami már enyhén pluszossá teszi a termelést.

Olaszországban területenként változó terméseredményekről számoltak be a gazdálkodók. A szezon mostani szakaszában az árak szinte minden fajta esetén valamivel alacsonyabbak a tavalyinál. Németország északi területein sok eső esett, nagy volt a kórokozónyomás, és minőségi problémák jellemzik a termést. Abban bíznak, hogy a hagyma felszedésének idejére száraz lesz az időjárás. A legkorábban a dughagymát takarítják be, így leginkább ezért aggódnak most a gazdálkodók. Mindeközben a hagyma nagykereskedelmi ára jóval az előző évi szint alatt van, függetlenül attól, hogy hazai termékről, vagy importált áruról van-e szó.

Ausztriában javában zajlik a betakarítás. Összességében gyenge a hozam, a fejek közepes vagy kisméretűek. Csendes, de stabil a belföldi értékesítésük, emellett megnőtt az érdeklődés Délkelet- és Kelet-Európából is az osztrák áru iránt. Ez stabilan tartja az áraikat. A közepes méretű, tisztított és ládákba rendezett vöröshagyma ára többnyire 20-23 cent/kg. Az árak a nagyobb tételek esetén a magasabbak.

Az egyiptomi kormány a tavalyi magas hagymaárak miatt egészen áprilisig tiltotta a helyi termés exportját. A hiányjelenségek miatt idén bővült a termelés, így becslések szerint a tavalyi 2 millió tonnát idén 3 millió tonna hagyma (+50%) betakarítása követte. Eközben a kereslet még gyengült is. Az egyiptomi kereskedők úgy látják, idén Spanyolország és Hollandia látja el Európát, ők itt most nem tudnak labdába rúgni. Ezért Nyugat- és Közép-Afrikába igyekeznek eljuttatni a szállítmányaikat. Az árak itt is a tavalyi szint felére estek.

Magyarországon 45%-kal csökkent a hagyma ára a tavalyi évhez képest. (Lásd még a többi zöldséget is itt: 40%-os árkilengések: most az alapzöldségekből van sok.) Ugyanakkor a tárolók vagy a tárolható minőség hiánya később lényegesen emelhet a termelői árakon. (Lásd: Rengeteg hagyma nyomja a piacot, de fordul a kocka.)