fbpx

Ukrajna exportrekorddal zárja a szezont szójadarából

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 23.

Az ukrán szójadarakivitel oroszlánrésze már az EU tagállamait célozza. Ukrán szójababból is tekintélyes mennyiség érkezése várható az unió piacára. Azonban tudni érdemes, hogy az ukrán forrás egyik termékből sem meghatározó az európai közösség számára.

szója augusztus
Ha csak egy kis esőt is kapott, a szója meg tudott birkózni a nyári hőséggel (fotó: Horizont Média)

Szójadaraexport

Az APK hírügynökség szerint 2023 szeptembere és 2024 júliusa között Ukrajna 653 ezer tonna szójadarát exportált, ami 23%-os növekedés az előző szezon azonos időszakához képest. Az ukrán termék fő exportpiaca továbbra is az EU 88%-os részesedéssel. A teljes kivitel fele (51%) Lengyelországba irányult, így ide rekordmennyiségű, 335 ezer tonna szójadara érkezett az állattartás számára. A növekedés 37%-os az előző szezon azonos időszakához képest.

Az ukrán szójadara exportmennyisége immár a harmadik egymást követő szezonban növekszik, visszatükrözve a szójatermelés és -feldolgozás (újbóli) felfutását. Ukrajna a termés javát bab formájában szokta eladni (ahogy a repcét is magként), és inkább a napraforgó feldolgozására koncentrál. A háború első éve különösen próbára tette az ipar energiaellátását.

Lesz alapanyag a feldolgozás számára

Az APK-Inform becslése szerint az ukrán szójadara exportja szeptember elsejéig, azaz az értékesítési szezon zárásáig, 680-690 ezer tonnát érhet el. Ezt eddig csak egyszer tudták meghaladni, a 2018-as betakarítást követően (746 ezer tonna), amikor a korábban jellemző 4 millió tonna helyett 4,83 millió tonna szójababot arattak. Idén az elemzők legalább 5 millió tonnás terméssel kalkulálnak. Ebből mintegy 4 millió tonna most is bab formájában kelhet útra, amiből 1,6-1,8 millió tonna az EU tagállamaiban találhat vevőre.

Az európai közösség egy-egy szezonban mintegy 13-14 millió tonna szójababot és 15-16 millió tonna szójadarát szokott vásárolni. Az ukrán forrás hozzávetőleg 13, illetve 4 százalékát adja az európai importszükségletnek.

Lásd még a témában: Már a szóját is vágják az ukránok a hőségben.