fbpx

Méregdrága a napraforgóolaj az alternatívákhoz képest

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 23.

Az északi féltekén megkezdődött a napraforgó és a szója betakarítása, ezzel párhuzamosan a kőolaj ára is csökken. Mindez nem tesz jót a növényolajok értékének. A napraforgóolaj ára is enyhült kissé, de még mindig messze a legdrágább az összes alternatíva közül.

napraforgoolaj
Nehéz úgy fent tartani az árát, hogy a többi növényolaj jóval olcsóbb (forrás: pixabay.com)

Bár minden terményből kevesebb terem idén a szezon közepén jelzett mennyiségeknél, a betakarítással járó, hirtelen kínálatnövekedés csökkentőleg hat az árakra. Főként, ha az USDA kiváló szójatermésről ad hírt az Egyesült Államokban. A chicagói tőzsdén ennek hatására a szójaolaj decemberi jegyzése augusztus 15-én egészen 848 dollárig süllyedt. A jelenlegi decemberi árszint (865 dollár/t) mintegy 25%-kal alacsonyabb a tavaly november véginél.

A maláj tőzsdén a pálmaolaj októberi jegyzése 849 dollár/t-ra esett a visszafogott augusztusi exportszámok (17%-os csökkenés júliushoz képest) és az olajár esése miatt.

Az ukránok most 860–880 euró, illetve 930–970 dollár közötti áron szállítják le a napraforgóolaj (és a repceolaj) tonnáját Lengyelországba, Bulgáriába és Hollandiába. Az elemzők mind Oroszországtól, mind Ukrajnától erős kivitelt várnak idén, de az exportteljesítményt a korábbi évekhez mérten csak az oroszok tudják növelni. (Lásd: Tarol az orosz napraforgóolaj.)

Mivel a napraforgóolaj ára nagyon magas az alternatív növényi olajokhoz mérten, az elemzői várakozások szerint a beszerzők leginkább pálma- és szójaolajból igyekeznek majd fedezni a szükségleteiket.