fbpx

KET-ek elkülönítése a többi táblarésztől

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 20.

A kötelezettségvállalással érintett területeknek (KET) világosan el kell különülniük a gazdaság többi részétől – erre int az Államkincstár. Ez így valósulhat meg.

madárodú
Az AKG-ban tett vállalások egy konkrét területre vonatkoznak, amit jelölni kell
(fotó: Horizont Média)

A 2023. évi kérelmek elemzése során a Magyar Államkincstár megállapította, hogy a kötelezettségek teljesítése során gyakran adódtak problémák az egyes pályázati felhívásokban elvárt helyszíni jelölések alkalmazásának hiánya miatt. Fontos tudni, hogy az AKG és ÖKO programokba bevont területeknek el kell válniuk a szomszédos, AKG/ÖKO-ban nem támogatott területektől.

Természetes határok

Az elkülönítés a következőképp történhet:

  • Az elválasztás megvalósultnak tekinthető, ha a KET nem mezőgazdasági művelésbe vont területtel határos (árok, mezővédő erdősáv, bokrok, erdő, épített környezet, út, vasút, felszíni víz stb.).
  • Szintén megvalósul az elválasztás, ha a KET olyan mezőgazdasági táblával határos, ahol más növényt termesztenek, mint a KET-en belül.
  • Akkor is megvalósul a KET határainak elkülönítése, ha a KET határán túl ugyanolyan növényt termesztenek, mint a KET-en belül, de a szomszédos területek növényi borítása eltérő fejlettségi állapotú (ideértve a kaszált/nem kaszált állapotot).

Ugyanolyan növény, ugyanolyan fejlettséggel

Ha a fentiek egyike sem teljesül, azaz a KET-en belül is és azon túl is ugyanolyan növényt termesztenek, amelynek a fejlettségi állapota sem különbözik, akkor az alábbiak szerint valósítható meg az elválasztás:

Szántóterületek esetén:

  • 60 cm vagy az alatti sortáv esetén, legalább 60 cm széles elválasztó sáv a határvonalon;
  • 60 cm feletti sortáv esetén, legalább az adott kultúra sortávolságának 30%-kal megnövelt szélességű elválasztó sáv a határvonalon.

Ültetvény- és gyepterületek esetén:

  • Az érintett határszakasz minden töréspontján elhelyezett természetes anyagú jelölő (pl. karó, T-ülőfa).

Büntetés

Amennyiben a KET-ek elkülönítése során a helyszíni ellenőrzés hiányosságot tár fel, akkor az ellenőr felszólítja a gazdálkodót a hiányos jelölőtárgyak pótlására, aminek 15 napon belül eleget kell tenni. Ha a gazdálkodó pótolja a hiányzó elválasztó elemeket, akkor jellemzően csak a KET-re jutó támogatási összeg 5%-os csökkentésére kerülhet sor. Ha a pótlás elmarad, akkor a KET területe az adott évben nem jár támogatás.

Kapcsolódó cikkünk: Januárban új, ötéves AKG indul, így tervezze az őszi vetést.