fbpx

Már a szóját is vágják az ukránok a hőségben

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 19.

A nyári aratás már véget ért, és szinte egybefolyik a rendkívül korán kezdődő őszi betakarítással. A napraforgó után megindultak a gépek a legrosszabb állapotú szójaföldeken is.

szója hüvelyek
Az első, leggyengébb szójatáblák másfél tonnát eredményeztek (fotó: Horizont Média)

Az ukrán szakminisztérium tájékoztatása szerint augusztus 15-éig összesen 6,7 millió hektáron fejeződött be az aratás. Búzából, árpából, repcéből már minden szem a raktárakban van, tehát véglegesek a számok. A vártnál hamarabb elkezdődött a napraforgó, sőt a szója betakarítása is, ami inkább kényszervágásnak nevezhető az aszályban.

Átlagos eredmények nyár elején

A következőképpen alakulnak a betakarítási eredmények:

  • repce: 1,23 millió hektárról 3,36 millió tonna (2,74 t/ha);
  • árpa: 1,4 millió hektárról 5,48 millió tonna (3,92 t/ha);
  • búza: 4,85 millió hektárról 21,68 millió tonna (4,47 t/ha);
  • borsó 207,6 ezer hektárról 458,5 ezer tonna (22,1 t/ha);

A betakarítás elején jár a köles (a terület 6%-án végeztek); 5,32 ezer hektárról 9,5 ezer tonnát arattak 1,8 t/ha átlagterméssel. A hajdinába még épp csak belevágtak; 1,6 ezer hektárról 2,4 ezer tonna került a tárolókba 1,44 t/ha átlagterméssel.

Nem lehetett szeptemberig várni az olajnövényekkel

A napraforgót is elkezdték vágni, több mint 4 ezer hektáron végeztek a gépek, az átlaghozam az egy tonnát sem érte el (0,9 t/ha). Pánikra nincs ok, még nagyjából 5 millió hektárnyi, sokkal jobb formában lévő állomány várja az aratást. Július elején 2,4 t/ha átlagot mutattak az állományok.

A leggyengébb szójaföldeken is megkezdődött a kényszervágás, ami egyelőre ezer hektárt érint, és átlagban 1,5 tonna babot eredményezett. Még közel 2 millió hektár várja a kombájnokat. A július eleji várakozások szerint 2,5 t/ha lehet az átlaghozam. (Lásd még: Már jönnek le az első napraforgók: kicsi súly, kis olaj.)

Az mindenesetre érdekes – és egybecseng a magyarországi megfigyelésekkel –, hogy a szója jobban teljesít ebben az aszályban, mint a napraforgó vagy akár a kukorica. Ez is fog veszíteni a potenciális hozamából mintegy 15%-ot, de a napraforgó 20-at, a kukorica átlaghozama pedig várhatóan 45-50%-kal lesz kevesebb, azaz nagyjából a felére csökken.