fbpx

Nagy búzapiaci szereplők a 10–30 millió tonnás mezőnyből

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 16.

Az oroszországi és az európai terméseredményekről, exportkilátásokról gyakran lehet olvasni. Most a többi top-szereplő várható búzakiviteli számait kötöttük egy csokorba.

USA gabonaterminál
Az USA ötödével növelheti búzakivitelét (forrás: uswheat.org)

Közelebb

Kazahsztán csak búzát nagyobb területen termel, mint egész Magyarország (13 millió hektár), de rendkívül kicsi hozamokkal. Az amerikai elemzők a 2024/25-ös gazdasági évre vonatkozó kazahsztáni búzatermést 16 millió tonnára becsülik, ami harmadával haladná meg a tavalyi eredményt. Mindezt hektáronként 1,23 tonnás terméssel érték el. Az exportárulap 11 millió tonna lehet. (Lásd részletesebben: Kazahsztán már a legnagyobbakkal versenyez a búzapiacon.)

Ukrajna idei búzatermését 21,6 millió tonnára teszik az USDA-nál, ami 6 százalékkal kevesebb a múlt évinél. Hektáronként csak 4,15 tonnás termést arattak idén 5,2 millió hektárról. A nagyobb búzaterület nem tudta ellensúlyozni a hozamok 10 százalékos visszaesését. A termésből 13-14 millió tonna juthat el a külpiacokra.

Távolabb

Ausztrália búzatermését 30 millió tonnára prognosztizálják az elemzők, mivel a tavalyinál 13 százalékkal jobb hozamokra számítanak. A kazah búzaterülettel csaknem megegyező nagyságú ausztrál termőterület hektáronként 2,34 tonna gabonát adhat. Ha valóban összejön a 30 millió tonna, akkor az bő 10 százalékkal haladná meg az elmúlt tíz év átlagát. Erre szüksége is van a kontinensnyi államnak, mivel 20 millió tonnás exportot bonyolít a legutóbbi 26 millió tonnás termésből, és ezzel ötéves mélypontra süllyeszti az átmenő készleteit. Ausztráliának mindenesetre meglesz a lehetősége arra, hogy 22-23 millió tonnára növelje a kivitelét.

Az ausztrál búzára még egy fél évet várni kell, addig is vele megegyezőmennyiségű búzával kereskedhet most az USA a világpiacon (+19% vs 2023/24), a kanadaiak pedig 25 millió tonna búzát adhatnak el, de ebben benne van 5 millió tonna durum is.