fbpx

Harmadával kevesebb kínai fokhagyma kelt útra

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 12.

Jó minőségű és elegendő az idei kínai fokhagymatermés, de a nyár nyomott kereslettel párosult a nemzetközi piacon. Nagyon lassú a megrendelések teljesítése, miközben villámgyorsan változik a kereslet és az ár.

fokhagyma
Nehezen ér célba a megrendelt áru (forrás: producereport.com)

Nagy árhullámzások

Július és augusztus jellemzően csúcshónapok a kínai fokhagyma-exportban, de az idei év más. „A fokhagyma jelenlegi exportpiaca gyengén teljesít, kevesebb megrendeléssel, mint az előző években” – panaszkodik Wendy Qin, a Shandong Xiangsheng Import and Export Co., Ltd. munkatársa.

„Az idei új fokhagyma minősége színben, tisztaságban és szárazságban is kiváló, nagy méretből azonban kevesebb van. Az ára az első két hétben jelentősen csökkent, és a szállítási költségek is mérséklődtek július közepe óta – igaz, még mindig a tavalyi szint felett vannak. A mérsékeltebb árak ellenére mégis kevés megrendelés, feltehetően telített a piac a kereslethez mérten.”

A kínai kereskedő erőteljes első félévi árhullámzásról számol be, ami szintén okozhatja a mostani visszafogott rendeléseket. Mivel az év elején nagyon magas volt a fokhagyma ára, csökkent iránta a kereslet, ezért márciusra meredek árcsökkentésre kényszerültek az eladók. Ezt a kereslet felfutása követte, ami szabályos hiányjelenségekhez vezetett az utószezonban, április-májusban. Ez megint áremelkedést okozott a piacon.

Lassú teljesítés, nehéz alkalmazkodás

„Ráadásul az idei szállítások instabil menterenddel történnek. Ez különösen érvényes a kelet-európai útvonalakra, ahol a május elején feladott megrendelések csak július végén teljesültek” – magyaráz Wendy. Jelenleg a piaci kereslet Közép- és Dél-Amerikából jó, míg Nyugat- és Észak-Afrikából gyengébb a magas szállítási költségek miatt. Wendy szerint a jelenlegi exportvolumen legalább 30%-kal marad el a korábbi években megszokottól. A kínai kereskedő szerint a fokhagyma betárolásával ismét egy emelkedő ártrend indul a piacon.