fbpx

Vigyázat, egyre több és több takarmánybúza érkezik a piacra

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 07.

Drasztikusan szétnyílik az idei aratást követően a gyenge és jó beltartalmú búza ára. A folyamat már egy hónapja zajlik, és még nincs vége. Ahogy haladunk előre az időben, egyre több és több takarmánybúza kerül a piacra.

búza kézben
A jó búza ritkaságszámba megy (forrás: pixabay.com)

Ahol folyamatosan sok volt az eső

Ha végig követtük a németországi futballmeccseket és most a párizsi olimpiát, gyakran láthattuk, hogy zuhog az eső. Ez a Magyarországról nézve „szokatlan természeti jelenség” drasztikus hatással van a termés minőségére és mennyiségére. Minél később kerül le a vizes földekről a búza, annál nagyobbak lesznek az EU legnagyobb búzatermelőjének, Franciaországnak a veszteségei.

A Francia Búza- és Gabonatermelők Szövetsége (AGPB) szerint idén 26 millió tonna búzát takaríthatnak be a gazdálkodók, más becslések szerint 29 millió tonnát. Bármelyik bizonyul is igaznak, ez az utóbbi 12 év legrosszabb eredménye lenne egy olyan országban, ahol négyévente 40 tonnás eredmények is születnek. A trendvonal szerint azonban erre egyre ritkábban fog sor kerülni.

francia búzatermés
Forrás: en.wikipedia.org

Az első eredmények alapján a szemek fehérjetartalma átlagosan 11,5%. Emellett nagyon erős fuzárium-fertőzést is tapasztalni a termésben. Másrészt a június 30-án zárult értékesítési szezont a 2022/23. évivel összevetve 50%-kal magasabb búzakészlettel zárta Franciaország, mivel a tavalyi betakarítást követően nem tudott versenyre kelni az orosz ajánlatokkal.

A termelők búzavetési kedvét egyszerre rontja az időjárás és a piac. 2023 őszén 530 ezer hektárral csökkentették a gazdálkodók a búza területét, alapvetően az esők miatt, de a piaci árak alakulása sem volt motiváló. 2019-ről 2020-ra ugyanígy az őszi esők miatt esett vissza szinte pontosan ugyanerre a szintre az elvetett terület nagysága Franciaországban.

Hasonló a helyzet Németországban is, ahol 22–26 millió tonnás búzatermést szoktak betakarítani, de idén csak 20 millió körüli mennyiségre van kilátás, szintén takarmány minőségben és erős fuzárium-fertőzéssel. (Lásd: Búza, árpa, repce: kevesebb és rosszabb a német termés.)

Takarmánybúzából Dunát lehet rekeszteni

A gyenge termést magas átadási árral szeretnék kompenzálni a termelők. Bár az orosz és az ukrán termelés is csökkent (itt az aszály a ludas), a búzakínálat még a térségünkben sem mondható szűkösnek, távolabb tekintve pedig inkább javuló kilátásokról érkeznek hírek (USA, Argentína, Ausztrália).

Párizsban 219 euró (87 ezer Ft/t) körül ingadozik a búza ára, az ukrán határra pedig 178 dolláros áron érkezik (65 ezer Ft/t). Magyarországon a takarmány minőség 66 ezer forint körüli áron érhető el, míg a ritkaságszámba menő étkezési búza átlépte a 75 ezer forintos átlagárat. Gabonapiaci elemzők arra intenek, hogy az alacsony fehérjetartalmú búzából nagyon nagy lesz a kínálat, és mivel tavalyról is bőséges az áthúzódó európai készlet, nem szabad megvárni, amíg az oroszok is a világ nyakába öntik az új termésüket.

Lásd még a témában: Őrült tempó az aszályban: az orosz búza felét már learatták.