fbpx

Magas színvonalon, de elérhető áron termeljen a kertészet

Írta: MezőHír-2024/8.lapszám cikke - 2024 augusztus 05.

Kísérletekben igazolt kertészeti technológiáit mutatta be a KITE Zrt. a Derecskei Kertészeti Telephelyén

Derecskén nagy múltra tekint vissza a kertészeti technológiák bemutatása, olvasóink is már több alkalommal kaptak betekintést az itt zajló kísérletekbe. Az egykori szántóföldi kísérletek helyett ma viszont zárt termesztési berendezéseket és intenzív gyümölcsültetvényeket láthattunk, modern támrendszerekkel, új technológiákkal, fagyvédelemmel és tápanyag-kijuttatási szoftverekkel kombinálva. Ez már valami más…

Mit és mivel?

A covid ideje alatt jelentős beruházások zajlottak a derecskei állomáson, amelyek fő mozgatórugója a megváltozott környezetvédelmi, fenntarthatósági elvárásokra történő felkészülés. „A felgyorsult klímaváltozás, a kémiai növényvédő szerek kivonási tendenciája, a küszöbön álló Green Deal és annak következményei mind komoly szemléletváltást követelnek meg a termelőktől, amire az integrátoroknak előre fel kell készülni” – hangsúlyozta Sira Márk kertészeti üzletág-igazgató és Hadászi László innovációs főigazgató a derecskei rendezvény köszöntőjében. „A technológiai fejlesztések során a derecskei kísérletekben nagy figyelmet fordítanak a mérések és az adatalapú döntéshozatal fontosságára, a jövőbeli célok között pedig a vegyszerek minimalizálása, valamint a munkaerőhiány és a generációváltás kihívásainak kezelése szerepel leginkább” – hangzott el a megnyitón. A kísérletekben mit mérhetünk a cél (a szükséges információ) érdekében? Hadászi László előadásából vettünk kölcsön pár paramétert, a teljesség igénye nélkül: a talaj mikro- és makroelem-tartalmát, talajnedvességet, a tápoldatok elektromos vezetőképességét, sótartalmát, pH-ját, a víznyomást, de természetesen a kártevők, kórokozók elterjedését, cukortartalmat, fényintenzitást, NDVI-t, és még sorolhatnánk.

Nem elegendő azonban a mért adatokat és a megfelelő technológiát, műszaki hátteret biztosítani a termeléshez, hanem integrátorként a pályázatokhoz való hozzáférésben is segíteni kell a termelőket. A rendezvénnyel egy időben jelent meg ugyanis a rég várt „Kertészetek korszerűsítése, üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és postharvest fejlesztések támogatása” pályázat is, így a szakmai napon már konkrétumokkal is tudtak tervezni az érdeklődők.

Új, versenyképes fajtákkal próbálják növelni a burgonyatermelést

A gyakorlati bemutató első helyszínén burgonya-termesztéstechnológiai kísérletet tekinthettek meg a jelenlévők, ahol a szakemberek különböző burgonyafajtákat, főként a vörös héjú Red Bullet és Romantica fajtákat vizsgálták. Az előző évek kísérletei alapján ezek ígéretesnek bizonyultak a termésnövelés szempontjából. A terület egy része csepegtető öntözéssel, a másik része pedig szórófejekkel van felszerelve, mely lehetővé teszi a két öntözési forma összehasonlítását is. A kísérlet során két új készítményt is teszteltek, amelyek a talajjavítás mellett a terméshozam növelésére is képesek. A burgonyatermesztés jelenleg nehéz helyzetben van Magyarországon, ezért új, versenyképes fajtákkal próbálják növelni a termelést, így az Isterra Kft.-vel együttműködve két új külföldi nemesítőház, a francia Germicopa és a dán Danespo fajtáit hozták be és próbálják bevezetni a piacra, ami utat nyithat a sikeres, rentábilis burgonyatermesztés eléréséhez Magyarországon.

Almatermesztés a fajtaválasztástól a betakarításig

A KITE Zrt. komplex megoldásokat kínál ültetvénytelepítésre is, az almafajta kiválasztásától a növényvédelmen át a betakarításig. A derecskei ültetvényt 2022-23-ban telepítették olyan ellenálló fajtákkal, mint pl. az evelina, de olyan hagyományos fajták is megtalálhatóak itt, mint az idared, golden, jeromin és gála klónok. Az evelina egy népszerű – a KITE portfóliójában első – klubfajta, ami a pinova mutációja, jól színeződik, és toleráns a varasodással szemben. Az ültetvény fiatal, ezért a tavalyi gyomirtást főleg kézi és mechanikai módszerekkel végezték, idén pedig már használták a Halvetic új generációs totális gyomirtószer-készítményt.

A gyümölcsösben a fagyvédelmet meteorológiai állomás segíti, amely SMS-ben értesít fagyveszély esetén, és automatikusan elindítja a fagyvédelmi öntözést. Az öntözőrendszert is korszerűsítették Meganet szórófejekkel, amelyek -6 °C-ig védenek, de kémiai készítményekkel is kísérleteznek. Nagyobb fagyok esetén pedig jó szolgálatot tesz a derecskei állomáson is üzemelő, egyedi kialakítású, ventilátorral ellátott Tow & Blow szélgép.

A most debütáló spanyol gyártmányú Mañez y Lozano N-Twister S6 axiálventilátoros permetezőgép különlegességét a speciális rácsos kialakítású kifúvónyílásoknak köszönheti, amely légörvényeket hoz létre, ezáltal a permetlé egyenletesen kerül kijuttatásra a teljes lombfelületen. A spanyol cég az alkatrészek 85–90%-át helyben gyártja, ami szintén a gép megbízhatóságáról árulkodik. A spanyol gépgyártó az O3zoneSpraying ózonos permetezőjét is bemutatta, amely a biológiai növényvédelmet erősíti, csökkentve a növényvédő szerek felhasználását, mivel az oxigénmolekulából ózont készít, amit vízzel keverve permetez a növényekre.

Az almaszüret megkönnyítésére a holland gyártmányú Boreco Orion önjáró platformot is megtekinthettük, a technológia a gyümölcsszedést és a jégháló manipulálását könnyíti meg.

A 4 hengeres, Kubota dízelmotorral szerelt, automatikus kormányzású, önjáró platform akár 3 méterre is felemelkedik; emelési kapacitása max. 1800 kg, legnagyobb sebessége 15 km/h, mögé pedig ládaszállító kocsi is csatlakoztatható.

Paprika, paradicsom, édes dinnye és emberi kéz érintése nélkül termelt meggy

A derecskei állomás korábban szántóföldi zöldségek termesztésére használt területén most intenzív meggyültetvényt és dinnyeparcellákat találhattunk.

A dinnyetermesztés során például magas termésmennyiséget és jó minőséget biztosító, korai betakarítású fajtákat keresett a KITE Zrt. A grandis görögdinnyére esett a választás, amely korai érésű, kerek, sötét csíkos görögdinnyefajta; saját gyökéren 7–10 kg, oltva 8–12 kg termést hoz. Alanyt tekintve a Syngenta interspecifikus vitalleyre esett a választás, amely jó kelési eréllyel és erős gyökérzettel rendelkezik, rosszabb talajokra ajánlott. A technológiához használt speciális fólia-talajtakarás szűrte a fotoszintézishez szükséges fényt, így gyomelnyomó és talajmelegítő hatása volt. A technológiában természetesen csepegtető öntözés segítette a termesztést. Az alma után az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk a meggy. A KITE Zrt. nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy kidolgozza az emberi kéz érintése nélkül megtermelt meggy teljes termesztéstechnológiáját, azaz teljesen automatizált és önjáró betakarítógéppel szüretelhető ültetvényt állít be. Az ültetést tavaly novemberben végezték mély lazítással, tápanyag-visszapótlással és forgóboronálással, 1200 fát ültettek, amelyek közül 1050 került a kísérletbe. Különlegességként emelték ki, hogy az érdi bőtermő már a sziromhullás kezdetén volt, amikor a turmalin még zöld-fehér bimbóban, ami fagyveszély szempontjából érdekes lehet. A levélbetegségekre ez utóbbi nem fogékony, így a növényvédelem kedvezőbb költségű lehet, a kevesebb vegyszer felhasználása miatt. A rendezvény elmaradhatatlan eleme volt a hajtatott paprika és paradicsom fölötti, már jól ismert blokkrendszerű KITE Prémium Vándorsátornak (KVSP) és összes tartozékának, így pl. az egyedi támrendszernek, a biológiai növényvédelemnek a bemutatása, hiszen a most meghirdetett pályázatban lehetőség nyílik ennek a technológiának a beépítésére is. A közelmúltban kiszélesedett a vándorfólia alatt termelt növények köre, kihasználva a 3-4 héttel korábbi ültetés és akár 1 hónappal későbbi betakarítás lehetőségét, így a korábbi intenzív szántóföldi zöldségtermesztéshez képest akár megduplázható a betakarított termésmennyiség is, jól kombinált fajokkal, például korai káposztafélék, saláta vagy kínai kel beiktatásával.

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SÁNDOR ILDIKÓ