fbpx

Ismét pályázásra buzdítják a zöldségtermesztőket

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 03.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás apropóján ismét felhívta a zöldségtermesztők figyelmét a hamarosan nyíló beruházási pályázatokra.

burgonyatároló
Minőségi tárolással rugalmasabban követhetjük a piacot (forrás: hotraco-group)

A megváltozott fogyasztási szokások ellenére a háztartásokban továbbra is a burgonya kerül a leggyakrabban az asztalra. Az egy főre eső zöldségfogyasztásnak csaknem egyharmadát ez a növény teszi ki – hívta fel a figyelmet az államtitkár. A hazai burgonyatermesztés versenyképességének növelése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében már számos technológiai fejlesztés vált támogathatóvá. Lehetett pályázni tárolókapacitások fejlesztésére, a precíziós gazdálkodási technológiákra történő átállásra, vízgazdálkodási beruházásokra vagy feldolgozási kapacitások kialakítására.

Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy a kertészetek továbbra is számíthatnak beruházással kapcsolatos pályázati intézkedésekre. Emellett külön beavatkozás szolgálja a mezőgazdasági üzemek energia-önellátásának növelését és az energiafüggőség csökkentését. Az államtitkár ismertette azt a két, összesen 200 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívást is, amelyek a burgonya feldolgozását (is) segítik. A támogatás az elszámolható költségek 50%-a, megújuló energia technológiák esetén pedig 170%. A támogatási kérelmek benyújtására a kisebb léptékű projekteket támogató felhívás esetén 2024. augusztus 13-tól, a komplex projekteket támogató felhívás esetén 2024. szeptember 17-től lesz lehetőség.