fbpx

Észak-Amerikában sem megy a mezőgépeladás

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 02.

Nem csak az európai, hanem a mezőgazdasági gépgyártók egyik legnagyobb piacát, Észak-Amerikát is recesszió sújtja – írja laptársunk, a GépMax. A traktorok piacán mindenütt nagy a visszaesés, a kombájnok értékesítése azonban felemás.

traktor szántóföld
A nagyobb teljesítményű traktorok iránt csak 4-7%-kal esett a kereslet (fotó: Horizont Média)

Az USA és Kanada mezőgéppiacán a nagy teljesítményű traktorok eladása esett vissza a legkevésbé, míg a kisebb kategóriákban hatalmas a zuhanás. Az amerikai farmerek a kombájnok vásárlásáról is lemondtak, ezzel szemben Kanadában nőtt az arató-cséplők iránti kereslet.

USA: a kombájnok piacán a legnagyobb a visszaesés

Az AEM (Association of Equipment Manufacturers) adatai szerint az első félévben 114 959 traktort értékesítettek az Egyesült Államokban, ami 11,5%-os csökkenést jelent 2023 azonos időszakához képest. A csökkenés legnagyobb részét a 40 LE alatti erőgépek értékesítése szenvedte el (-13,8%), ezeket a 40–100 LE közötti tartomány 8,6%-os visszaesése követi. A 100 LE feletti, hátsókerékhajtású modellekből 4,2%-kal kevesebb fogyott. Az összkerékhajtású erőgépek eladása emelkedett egyedül, de nagyon szerény mértékben, 2,7%-kal. A kombájnok terén még rosszabb a helyzet, mert ezekből az első félévben 2673 darabot adtak el, ami 17,3%-os csökkenést jelent a tavalyi január–június közötti időszakhoz mérten.

Kanada: a traktorok rosszul, a kombájnok jól fogytak

Északabbra, a kanadai piacon sem jobb a helyzet, ott az új traktorok első féléves eladása 16,1%-os visszaesést könyvelhetett el. A legnagyobb visszaesést itt a 40–100 LE teljesítményű kínálat szenvedte el (-27,3%), ezt követi a 40 lóerő alatti szegmens 15,78%-kal. Az USA piacához hasonlón a visszaesés legkevésbé a 100 LE feletti teljesítményű kategóriát érintette (-6,7%). Viszont a kombájnok értékesítésében – az USA-val ellentétben – itt nagy növekedést figyeltek meg: 13,6%-kal több arató-cséplő gépet adtak el idén, mint a tavalyi év első hat hónapjában.

Magyarországon pedig ez a helyzet: Brutálisan bezuhant a traktorok és kombájnok forgalma.

Fele annyi traktor fogyott, mint korábban, kivéve a kis teljesítménykategóriát, a kombájnok forgalma pedig az ötödére esett.