fbpx

Biogazdálkodási Napok

Írta: MezőHír-2024/7.lapszám cikke - 2024 július 28.

Biofeldtage – 2024, Esterházy Biobirtok, Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza) – Seehof-major, Ausztria

Idén május 24–25-e között, összességében harmadszor rendezték meg az osztrák biogazdálkodási szektor legnagyobb seregszemléjét, ahol a legújabb fejlesztések és innovációk mellett növény-, állat- és gépbemutatók, rendkívül színvonalas gasztronómiai és gyermekprogramok fogadták a látogatókat. Ezen a rendezvényen először nagy gondot fordítottak a fiatalok bevonására is; az első napon több mint 1000 tanulót láttak vendégül a környező iskolákból.

Ausztria az ökológiai gazdálkodás első számú szereplője az Európai Unióban. Az összes megművelt terület 27%-a és a mezőgazdasági termelők 23%-a a biogazdálkodás mellett döntött. A biotermékek piaca a csökkenő árelőny ellenére stabilnak mondható, a hektikus árváltozások ellenére a forgalmazott élelmiszerek 10%-a származik biológiai előállításból. A regionális előállítású termékek teljes értékláncot alkotnak, magukban foglalják a termelést, a feldolgozást és a kereskedelmet.

Forrás: Biofeldtage – 2024© Andreas Tischler

A fizetőképes kereslet tudatos fogyasztással párosul

2018-as indulása óta a rendezvény fontos szakmai igazodási ponttá, egyedülálló fórummá vált. Elsődleges célja, hogy a fogyasztók találkozhassanak a termelőkkel, a tudomány pedig gyakorlati alkalmazásokkal szolgálhasson. A Biogazdálkodási Napok első alkalommal 8000 látogatót fogadott, másodszor, 2021-ben már 11.000-et. A mostani, harmadik rendezvényen már több mint 200 kiállító vett részt, 100 gépbemutató, 180 fajtabemutató parcella és több mint 170 különböző program képezte a kínálat részét. Az idei látogatószám is töretlen érdeklődésre utal: a szélsőséges időjárás ellenére is 10 000-en voltak kíváncsiak az eseményre.

A szakkiállításnak hagyományosan a donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Esterházy Biobirtok 70 hektáros Seehof majorsága ad otthont, a Lajta-hegység és a Fertő-tó nyugati karéjának ölelésében. Az Esterházy vállalat a PANNATURA védjegy alatt folytatja erdő-, mező- és természetgazdálkodási tevékenységét, illetve értékesíti saját termelésű élelmiszereit. A szervezést a PANNATURA partnereivel közösen – az Osztrák Biomezőgazdasági Kutatóintézettel (FiBL), a Bio Austriával, az Osztrák Mezőgazdasági Kamarával (LKÖ) és a Talajkultúra Egyetemmel (BOKU – Universität für Bodenkultur) vállalta magára. Az esemény főtámogatója a CLAAS és a Ja! Natürlich (a Billa osztrák gyökerű élelmiszerlánc idén 30 éves biomárkája) volt.

A kiállítás résztvevői

A kiállítók között képviseltették magukat a legfontosabb osztrák gépgyártók (Agri Farm, APV, Einböck, Hatzenbichler, Lindner, Pöttinger, Samo) és a legnagyobb regionális gépforgalmazók. A biogazdálkodás műszaki hátterét biztosító cégek gépeit a szántóföldi bemutatók során működés közben is megtekinthették az érdeklődők. A legnagyobb számban a mechanikai gyomirtás eszközei szerepeltek, a különféle kameravezérelt, precíziós kultivátorokon, gyomfésűkön kívül a Zürn-innovációt emelhetjük ki. A Seed Terminator az arató- és cséplőgépek kiegészítő adaptere, amely képes a gyommagvak összezúzására. A Top Cut Collect gyomgyűjtője a termesztett kultúra fölé nőtt gyomokat vágja el, egy szalagos heveder pedig a gyűjtőtartályba juttatja a levágott növényi részeket.

Igazi újdonságot jelentett az osztrák Stripgrazer cég sorközmulcsozója, amely a sorok között képes a gyomok összezúzására, a sorköz pedig fokozatmentesen állítható. Az egyik legmodernebb gépnek a K.U.L.T Kress iScan 6 soros kultivátora bizonyult, amely a mesterséges intelligencia alkalmazásával a legkülönfélébb kultúrfajok és gyomnövények felismerésére tanítható. Az egyre nagyobb darabszámban forgalmazott Farmdroid (FD 20) és OZ Robotik robotokat szintén megtekinthették működés közben a látogatók. Az Organic Tools elektromos eszközhordozóval képviselte magát.

A zöldítésben és zöldtrágya-bedolgozásban késes hengerek (Lyckegård Crimper Roller 3000, Saphir Sinuscut 600) és könnyű szántóföldi kultivátorok, grubberek munkáját hasonlították össze. A Kvickfinn cég KVF 2800 Bio rotoros grubbere és a 4 Disc ActiCut 300 jelű gépének egyedi megoldásai külön említést érdemelnek. A biotermelés tápanyag-gazdálkodásában nagy érdeklődésre tarthat számot IWK cég komposztforgatója (US 4000/850).

Biofajta-kínálat

A biogazdálkodás gerincét jelentő fajtákat a bemutatóparcellák segítségével hasonlították össze a nemesítő- és kereskedőcégek. A Kärtner Saatbau, az Alsó-ausztriai Vetőmagszövetség (NÖ Saatbaugenossenschaft), a Probstdorfer Saatzucht és a Saatbau Linz változatos faj- és fajtakínálatot fedett le. A fajtablokkokat tematikus csoportokba sorolták, a legnagyobb területet az őszi kalászosok foglalták el, de ezenkívül tavaszi kalászosokból, kukoricából, szójából, napraforgóból, maghüvelyesekből, alternatív növényekből, köztes növényekből, zöldtrágyanövényekből is széles volt a kínálat. A biofajtákat célirányosan, az ökológiai gazdálkodás igényeit szem előtt tartva nemesítik, óriási kincs a széles faj- és fajtaszortiment, ahogy a termesztésükkel kapcsolatos tapasztalat is.

Az Esterházy vállalat és Burgenland tartomány a biogazdálkodás élére állt, ami itt nemcsak egy divathullám, hanem egy hosszú távú, jövőbe mutató, átfogó gazdálkodási modell. A biostratégiájuk nemcsak a vegyszermentes termelésből áll, a klíma- és környezetvédelem, a megújuló energiaforrások és az állatjóléti intézkedések egyaránt a rendszer részeit képezik. Az Esterházyvállalat 2002 óta folytat ökológiai gazdálkodást, a mezőgazdaságon túl az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint a bio Angus marha tenyésztése is a portfólió része. A vadászatból és az állattenyésztésből származó húst saját üzemben dolgozzák fel, 2023-ban 100 t vad- és kb. 20 t marhahúst forgalmaztak.

A Seehof-majorság számos kutatási együttműködésben vesz részt. Fekvése miatt alkalmas a klímaváltozás kihívásainak vizsgálatára, az itt rögzített eredményekből profitálhatnak az Ausztria keleti felén, illetve a szomszédos országokban gazdálkodók is. A PANNATURA fenntartható működésében meghatározó szerepük van a regionális együttműködéseknek, mint például a biogabonák feldolgozásában a Felber pékséggel és a golsi sörfőzdével (Golser sör) kötött megállapodásoknak. A PANNATURA 2023-ban 3900 tonna biogabonát (főleg búza, zab, rozs és durum) és 2800 t egyéb, főleg biokapásnövényt (szója, napraforgó, kukorica, csicseri- és egyéb borsófajok, tök) termesztett és értékesítettAusztriában.

Akit érdekel a biogazdálkodás, az legközelebb (2025. június 18–19.) a szintén kétévente megrendezett németországi Ökogazdálkodási Napokon, Thallwitz/Wasewitzben vehet részt színvonalas rendezvényen. A német kiállítást mindig más helyszínen rendezik meg. Az osztrák Biogazdálkodási Napok várhatóan 2026-ban nyitja újra kapuit, a hagyományossá vált donnerkircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof-majorban.

Matthias Grün (Esterházy Alapítványok, igazgatósági tag), Astrid Eisenkopf (Burgenland, helyettes tartományi elnök), Christa Kummer (műsorvezető), Anna Lampret (Biofeldtage projektvezető)

Esterházy vállalat

Az Esterházy vállalat (Esterházy Betriebe AG) kezeli az alapítványok vagyonát és menedzseli a gazdasági tevékenységeket. A PANNATURA védjegy alá tartozó fő területek: erdő-, mező- és természetgazdálkodás, borászat, az ingatlanfejlesztés, vendéglátás, kultúra, turisztika és rendezvényszervezés. A cégben összesen 550, a PANNATURA-nál 142 fő dolgozik. A céghez összesen 44.000 ha terület tartozik. Ebből több mint 22.400 ha erdő, 5600 ha szántóföld, 15.000 ha természetvédelmi terület (nádasok, legelők, vízterületek a Fertő-tó környékén). A cég vezető szerepet tölt be az ökológia és a fenntartható gazdálkodás terén, amelyeknek fontosságára széles körben felhívja környezete figyelmét is. A 2023-as év konszolidált árbevétel elérte a 77,6 millió eurót, ebből 15,8 millió euró az ingatlanszegmensből származik, 40,5 millió euró a PANNATURA tevékenységéből. A PANNATURA 2023-as adózás előtti eredménye elérte a 9,7 millió eurót.

Szerző: Söjtöri Andor