fbpx

Portugáliában hamarosan szedik a Gála almát

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 19.

Kánikula ide vagy oda, a portugál termelés még mindig klímastabilabb, mint a magyar. Az első almák hamarosan szedésre érettek.

„Tavaly a portugál almaszezont túl meleg időjárás jellemezte, ami terméscsökkenéshez vezetett. Ez leginkább a Gála fajtát érintette, ami egy nagyon kedvelt alma” – mondja Manuel Reis, az almatermesztéssel és -exporttal foglalkozó Campotec cég vezetője. A Gála egyike annak a kilenc fajtának, amelyek a helyi Alcobaça almát „alkotják”. A földrajzi árujelzővel védett gyümölcs valójában a Casa Nova, a Golden Delicious, a Red Delicious, a Royal Gala, a Fuji, a Granny Smith, a Jonagold, a Reineta és a Pink kombinációja.

Gála alma
A Gála népszerű fajta (forrás: nlc.p3k.hu)

Az alma kedvelt gyümölcs, de nagy kihívója a banán

Reis szerint az emberek törekednek egészségesebb életmódot folytatni, ami kedvez az alma keresletének. „A teljes gyümölcsszektor felfelé ível, és az alma a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik. Sajnos, a globalizációval együtt az egzotikus gyümölcsökkel folytatott verseny is egyre élesebb” – jegyzi meg a szakember. A cég maga is terjeszkedik az Újvilágban: Brazília déli részén, Santa Catarina régióban termel almát, körtét és szilvát. A helyi jelenlét és a helyi piac ismerete megkönnyíti számukra az exportálás teljes folyamatát.

A Campotec számára a legnagyobb kihívás mindig az, hogy versenyképes áron kínáljon „márkás” almát. A fő kihívások technikai szinten jelentkeznek: klímaváltozás, szerkorlátozások, növekvő költségek, csökkenő átlaghozamok. Az elmúlt két év gyenge termései után az ideitől jobbat várnak. Az előrejelzések szerint a fő fajtának számító Gála betakarítása már augusztus elején elkezdődik.

A virágzás idén kivételesen hosszú ideig tartott, ami jó indulási alapot adott a több terméshez. A következő hetek forró időjárása azonban keresztülhúzhatja a számításainkat. A kereslet terén leginkább a külpiacon számítunk nagy érdeklődésre. Ugyanis Brazíliában a legutóbbi betakarítás csak féltermést hozott.”

A portugál termelés stabilabb, mint a magyar

Érdekességként elkészítettük a magyar és a portugál almatermelés grafikonját az utóbbi évtizedre. Ez idő alatt a hazai termelés legjobb eredménye 120%-kal múlta felül a legrosszabbat, míg a portugálok legjobb éve 50%-kal hozott több almát. Mint az látható is, a magyar terméskilengések jóval drasztikusabbak, mint a száraz klímájú Portugáliáé. Számunkra ugyanis a tavaszi fagyok okozzák a legnagyobb veszteséget.

magyar portugál almatermés
Forrás: EU Bizottság

Lásd még a témában: Kevesebb alma, körte, csemegeszőlő terem idén az EU-ban.