fbpx

Gyenge lett az ukrán repcetermés, emelkedik az ár

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 12.

Az ukrán agrárminisztérium tájékoztatása szerint július 4-ig a terület 12%-áról, azaz 187 ezer hektárról 286 ezer tonna repcét takarítottak be 1,53 t/ha termésátlaggal, míg tavaly 1,81 t/ha volt az átlaghozam. A csalódást keltő eredmény azonnal meglódította az európai árakat.

 repce kézben
Többet vártak a repcétől az ukránok és az európai beszerzők is (forrás: latifundist.com)

A múlt héten egy pillanatra már az 510 eurót közelítette Párizsban az augusztusi repce ára, mostanra megnyugodt a hangulat, és 495-497 euró (195 ezer Ft/t) körül látszik beállni a repce értéke. A pánikot a gyenge ukrán termésátlag váltotta ki, hiszen ebből az irányból az EU az előző szezonban 2,4 millió tonna olajmagot vásárolt, ami a beszerzéseinek 67%-át fedte le. A második legnagyobb beszállító Ausztrália volt, Kanada pedig gyakorlatilag kiszorult az uniós piacról. A hírek szerint Kanada még mindig rendelkezik 1 millió tonnányi tavalyi repcével, amit nem tudott eladni.

Ukrajna csak októbertől kezdi el leszállítani az új termést. E pillanatban olyan árakat látni, amelyek alapján kizárt, hogy 175 ezer forint alá essen a magyar repce értéke. Hozzá kell tennünk, hogy az olajár is viszonylag magas, 86 dollár/hordó szinten áll, ami alátámasztja a repce jegyzéseit. Irán megválasztott ellenzéki elnöke ugyanakkor a Nyugattal való együttműködés megerősítését tervezi, ami csökkentheti a közel-keleti eszkalációt, és ennek megfelelően az olajárakat. Egyszóval, ha még van repcéje, ez egy jó pillanat eladni.