fbpx

Ingyenes CoreDetector a növénynemesítőknek

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 16.

Az Adelaide-i Egyetem kifejlesztett egy új szoftvereszközt, amely előremutató genomszekvenálási képességekkel rendelkezik, növelve a sebességet és pontosságot, amellyel a kutatók nemesítéssel javíthatják a növényeket. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy ellenállóbb növényeket neveljenek a dinamikusan változó éghajlaton és tájon. A CoreDetector nevű eszközt a számítási szempontból nagyobb kihívást jelentő genomszekvenálási feladatok hatékony kezelésére hozták létre. A fajok teljes genomjának összehangolása továbbra is fontos módszer a populációk szerkezeti és szekvenciális eltéréseinek meghatározásában. Az eszköz számos fajra alkalmazható – a baktérium genomoktól a növényi genomokig (köztük például a búzáig).

Innováció
A fajok teljes genomjának összehangolása továbbra is fontos módszer a populációk szerkezeti és szekvenciális eltéréseinek meghatározásában

Ez az innováció azonnali előnyökkel jár a növénynemesítéssel foglalkozó kutatói közösség számára, különösen azok számára, akik bonyolultabb növényi genomokkal dolgoznak.

Maga a Java alapú szoftver a GitHubon is megjelent, így ingyenes és minden érdeklődő számára elérhető.

A nagy áteresztőképességű szekvenciatechnológiák egyre fejlettebbek és egyre több faj szekvenálható, a fejlesztők úgy gondolják, hogy a CoreDetector ingyenes hozzáférése lehetővé teszi a különböző populációk genetikai kutatásának gyors előrehaladását.

Ez a cikkünk is érdekelni fogja a témában: https://GMO helyett GNT – jöhet a génszerkesztés Európában