fbpx

Olaszország is rákapott a geotermikus energiára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 28.

Minél magasabbak az energiaárak és minél labilisabb a geopolitikai helyzet, annál fontosabb a szigetüzemű, független rendszerek kiépítése. A 2022-es válság felgyorsította a geotermikus energia hasznosítását egész Európában.

Energia- és víztakarékos

Az észak-olasz Fri-El Green House folytatja az üvegházi beruházásokat. A San Marino és Velence között elhelyezkedő telephelyen már 30 hektárt fednek a növényházak, ezek hőigényét 8 geotermális kút elégíti ki. 2024-ben pedig beüzemelik a geotermikus erőművet, amelyik az áramellátás terén jelent majd előrelépést – mondja Florian Gostner vezérigazgató. Emellett 20 hektárnyi területet napelemekkel borítanak, és van egy rendszerük a csapadékvíz összegyűjtésére és tárolására is. Utóbbi legalább annyira fontos, mint a kertészet energiaigények biztosítása.

üvegház Fri-El
Nem kis cég a Fri-El Green House (forrás: foodandsoon.com)

Februártól indul az uborkaszezon

Ezeknek a rendszereknek köszönhetően februártól kétféle uborkával készülnek a piacra: egy csemege- és egy kígyóuborkával. A potenciális vevőket az olasz piacon túl Ausztriában, Németországban és más közép-európai államokban keresik. „A csemegeuborka külföldön nagy népszerűségnek örvend, míg Olaszországban alig ismerik. A keresletet illetően azonban nagy elvárásaink vannak. 250 grammos kiszerelésben kerülnek majd a pultokra” – mondja az értékesítési vezető, Davide D’Ignoto.

A kígyóuborka darabonként 350-400 grammot nyom, ezek a jól tárolható zöldségek ömlesztve értékesíthetők. Olaszország nem képes egész évben ellátni magát kígyóuborkából, Spanyolországból és Hollandiából is érkezik import. A Fri-El Greenhouse célja, hogy csökkentse ezt a függőséget. Emellett paradicsomot is termelnek, amit tálcás kiszerelésben értékesítenek a hosszabb eltarthatóság érdekében. A tálcák újrahasznosíthatók.

Lásd a témát részletesebben ebben a szakcikkben: Télen-nyáron üvegház.