fbpx

FMC-megoldások a repce őszi indításához

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 20.

Gyomirtás

A repce gyomirtásának tervezésekor figyelembe kell venni azt a hatósági előírást, miszerint a metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen. Az FMC gyomirtási megoldásai metezaklór-mentesek, így a döntéshozót nem korlátozzák használatukban. A repcetermesztő a gyomosodásnak, időjárási feltételeknek és a kultúrnövény fenológiájának megfelelő lehetőséget választhatja ki.

Az FMC kínálatában preemergens gyomirtásra a Nero® repcegyomirtó szert ajánljuk. A petoxamid és klomazon hatóanyagok egymást kiegészítve a repce legfontosabb gyomnövényei ellen adnak jó gyomirtó hatást, melynek kifejtéséhez a permetezés után 2-3 héten belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín szükséges.

Kedvezőtlen talajállapot, aprómorzsás magágy vagy bemosó csapadék hiánya, mélyről csírázó és/vagy évelő gyomok jelenléte a posztemergens gyomirtás elvégzését indokolja. Az FMC ajánlatát erre a problémára a Gajus® gyomirtó szer adja.

 


Gajus® hatása korai posztemergensen kijuttatva (Pápa, 2019. 10. 10.)

A Gajus® egy ÚJ, preemergensen és korai posztemergensen is használható repcegyomirtó, mely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Két hatóanyag gondoskodik a biztos gyomirtásról és tartamhatásról: a petoxamid, amely csírázásgátló hatásával és a szik- és lombleveles állapotú egyszikű gyomok irtásában segíti a felhasználót, rugalmasan használható vetés után vagy akár a repce 4 leveles állapotában is; a pikloram a már csírázó és kikelt kétszikű gyomokat irtja, a repce gyomosodásra legérzékenyebb fejlődési fázisában alkalmazható.

A Gajus® alkalmazása (3 l/ha) során a gyomok fejlettségére kell figyelemmel lenni, azok szik- és 2 lombleveles állapotukban a legérzékenyebbek. A készítmény a repce szempontjából rugalmas, hiszen repcefajtától és -hibridtől függetlenül, a bemosó csapadék bizonytalansága esetén posztemergensen szolgálja a gyommentesítést az őszi káposztarepce akár 4 leveles állapotáig. A Gajus® 2019 őszén került bevezetésre, a közös tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy a legjobb hatékonyságot a korai posztemergens időzítés adta.

Tápanyag-utánpótlás

A levélen keresztüli tápanyag-visszapótlás egyre nagyobb jelentőségű, mert a száraz időjárás egyre nehezíti a tápanyagok felvételét gyökéren keresztül. Ebben segít az olajos növények igényeire kifejlesztett lomb- trágya, a Komplex Kénesbór. Ahogy a neve is mutatja, komplexen tartalmazza mindazokat a tápelemeket, amelyre a repcének szüksége van az őszi időszakban. A lenti ábráról leolvasható, hogy a megosztott (őszi és tavaszi), fokozatos kén- és bórvisszapótlás nagyobb terméspotenciállal kecsegtet.


Forrás: Christensen, Beedle and Peacock. California Agriculture, Volume 60, Number 2

Növénykondicionálás és stresszkezelés

Az őszi káposztarepce életében az abiotikus stresszfaktorok (időjárási anomáliák, káros talajviszonyok, gyomirtó stressz) nagy károkat okoznak, és nehéz ellenük védekezni. A fentiek elleni küzdelemben segítheti a repce őszi indulását a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, stresszoldó szer, mely 2020 júniusától már elérhető az FMC-Agro kínálatában.

Bízunk benne, hogy a termékeink az előttünk álló őszi repceszezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Facebook: @FMCAgroHungary

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

SZERZŐ: WWW.FMCAGRO.HU