fbpx

Nátronpapír alapú érzékelő a peszticidek kimutatására

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 28.

Egyre nagyobb a fogyasztói igény arra, hogy olyan mezőgazdasági terméket vásárolhassanak, amelyben nincs mesterséges vegyi anyag maradvány. Ezért nem meglepő, hogy számos kutatás-fejlesztési projekt dolgozik a témán. A kutatók érzékelőt hoznak létre az élelmiszerekben lévő peszticidek kimutatására.

Az érzékelőtechnológia fejlődése ott tart, hogy költséghatékony valós idejű monitorozásra is lehetőség van

Gyorsan és olcsón

Egy tudóscsoport papíralapú érzékelőt készített, amely a tervek szerint „gyorsan és olcsón” képes kimutatni a növényvédő szerek jelenlétét az élelmiszerekben.

Az érzékelőtechnológia az elmúlt években olyan fejlődésen ment keresztül, amely lehetővé teszi könnyen hordozható érzékelők és bioszenzorok költséghatékony gyártását (beleértve a hordozható és méretezhető konfigurációkat). Ezeket az eszközöket non-invazív, folyamatos, valós idejű monitorozásra is használhatják.

A nátronpapír alapú elektrokémiai érzékelő

A São Paulo Egyetem kutatói olyan, nátronpapír alapú elektrokémiai érzékelőt fejlesztettek ki, amely képes kimutatni a növényvédő szerek nyomait gyümölcsökben és zöldségekben. Ez az érzékelő „valós időben” működik, ha egy elektronikus, „kiolvasó” eszközhöz kapcsolódik. A hagyományos módszerekkel hosszabb folyamat annak megállapítása, hogy egy élelmiszerminta tartalmaz-e nyomokban peszticideket vagy nem.

Az innováció eredményeként létrejött érzékelőt, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a növényvédő szerek folyamatos monitorozására fejlesztették ki. Használatával a tervek szerint kiválthatóvá válnak az összetettebb vizsgálatok. Az elterjedésével az ellenőrzés sokkal egyszerűbb, olcsóbb és megbízhatóbb lesz például egy szupermarket, egy étterem, egy zöldség és gyümölcspiac vagy egy importőrök számára.

Rendkívül érzékeny, okostelefonnal olvashatók az értékek

A kutatók közlése szerint az új készülék rendkívül érzékeny és hasonlít a cukorbetegek által a vércukorszint mérésére használt glükométerekre. Azzal a különbséggel, hogy az élelmiszerek növényvédőszer-vizsgálatának eredményeit egy okostelefonon keresztül lehet kiolvasni.

Az eszköz kifejlesztése után a kutatók értékelték a papírhordozó stabilitását és szerkezetét. A nátronpapírt és a pergamentet vizsgálva a kutatók azt találták, hogy mindkét típusú papír „elég stabil” ahhoz, hogy az érzékelő szubsztrátumaként használják.

Megjegyezték azonban, hogy a nátronpapír porózussága nagyobb érzékenységet tesz lehetővé az érzékelőn.

Czékus Mihály