fbpx

Fórum – a túlélés érdekében

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 30.

Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva idén ötödszörre rendezte meg az AXIÁL Kft. Sárváron, illetve Beleden 2016. április 20-21-én az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát, amely a szarvasmarhatartók, azon belül is főleg a tejtermeléssel foglalkozó gazdaságok első számú vezetőinek szánt szakmai rendezvény.

 

 

Az AXIÁL Gyakorlati Akadémia elnevezésű program azért jött létre, hogy a piac aktualitásairól tájékoztassa a gazdálkodókat, valamint külföldi és hazai szakértők bevonásával megoldási javaslatokat nyújtsanak részükre. Az idei Akadémián a témát finanszírozási, genetikai és takarmányanalitikai szempontból is körbejárták.

A szervezők ebben az évben a tejpiacon kialakult helyzet miatt a korábbiaknál több hazai termelőnek adtak lehetőséget, hogy bemutassák gazdaságukat és mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a túlélés és a versenyképesség érdekében a mindennapokban gyakorlatként alkalmaznak.

A rendezvény kitűnő lehetőséget biztosított a tejtermeléssel foglalkozó szarvasmarhatartóknak, ezen belül is elsősorban a legmagasabb fajlagos tejtermeléssel, vagy az átlagosnál nagyobb állatállománnyal bíró vállalkozások vezetőinek az előadókkal és egymással folytatott vélemény- és tapasztalatcserére is.

Az érdeklődők megtekinthették a beledi Extra Tej Tejtermelő Kft. vállalkozás elmúlt években eszközölt beruházásait, illetve az eltelt egy év alatt szerzett tapasztalatok bemutatására is sor került. A gyakorlati szekció folytatásaként a rozsszenázs betakarítását, illetve tartósításának folyamatát ismertették a jelenlévőkkel.

 

 

– Nagyon feszült a helyzet nemcsak a hazai tejpiacon, de a világpiacon is. Sokan forráshiánnyal küzdenek, akár finanszírozási, akár takarmányozási oldalról, a hazai tej alacsony felvásárlási áráról és az olcsó import tejről nem is szólva. Összetett problémával állunk szemben, amit az ágazat szereplői csak együtt tudnak megoldani, és ebben próbáltunk és próbálunk mi is segítséget nyújtani partnereinknek. Fontos, hogy megragadjunk minden lehetőséget a tájékozódásra, ha tehetjük, vegyünk részt tematikus programokon! Ilyen volt a Gyakorlati Akadémia, de ilyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok is – hangsúlyozta Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője.

(Fotók: Kiss Gergely)