fbpx

Újabb szabadkereskedelmi egyezmény – Nem nekünk kedvez

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 23.

Az Európai Unió 2022. június 30-án lezárta az átfogó kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat Új-Zélanddal. Most is a gépipar és sertésszektor a kedvezményezett.

juhok
Keresztbe tesznek, és nemcsak a juhokkal (forrás: raisingsheep.net)

A szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó hatásvizsgálat szerint az Új-Zéland és az EU közötti kereskedelem várhatóan 30%-kal növekszik, és pusztán a vámok eltörlésével a vállalkozások évi 140 millió eurót takarítanak meg. Ezenkívül az EU Új-Zélandra irányuló befektetései több mint 80%-kal növekedhetnek.

Mit kap Új-Zéland?

A gyakorlatban a jelenlegi új-zélandi export 91%-a már a hatályba lépés első napjától kezdve vámmentesen léphet majd be az EU-ba, ez az arány 7 év után 97%-ra fog emelkedni.

Az Új-Zélandról érkező termékek a következő kedvezményekben részesülnek:

  1. A hagyma, az alma és más kertészeti termékek az első naptól kezdve mentesülnek az uniós vámok alól.
  2. Azonnal vámmentessé válik szinte minden hal, kagyló stb.
  3. A borokra rögtön megszűnnek a vámok.
  4. A Mānuka méz tarifái az első napon megszűnnek, az összes többi méz esetében 3 év alatt épülnek le.
  5. Vajból az új szabadkereskedelmi kvóták alapján 7 év alatt 5000 tonnáról 15.000 tonnára nő a behozható mennyiség, miközben a vámok is minimálisra csökkennek. (Új-Zéland évente csaknem 75 ezer tonna vajat hozhat be az EU-ba tonnánként 700 eurós vám mellett.)
  6. Sajtból a vámmentes szabadkereskedelmi kvóta 7 év alatt 8.333 tonnáról 25.000 tonnára nő. (+WTO-kvóta: 6031 tonna vámmentesen.)
  7. Tejporból 7 év alatt 5000 tonnáról 15.000 tonnára nő a jelenlegi tarifa 20%-a mellett behozható vámkontingens.
  8. Marhahúsból 7 év alatt 3333 tonnáról 10.000 tonnára nő a 7,5%-os vám mellett behozható mennyiség.
  9.  Juhhúsból 38.000 tonna érkezhet az EU piacára, a vámot 7 év alatt törlik el teljesen. A mennyiség 35%-a hűtött és 65%-a fagyasztott juhhús lehet. (+WTO-kvóta: 125.769 tonna vámmentesen.)

Mit kap cserébe az EU?

Az Új-Zélandra érkező uniós termékek a következő kedvezményekben részesülnek:

  1. Az autók és gépjárműalkatrészek, gépek, vegyszerek, gyógyszerek, textíliák, ruhák cipők esetében a tarifák a jelenlegi szint 5-10%-ára csökkennek.
  2. Sertéshúst, borokat, pezsgőt, édességeket és állateledelt a jelenlegi vámszint 5%-án lehet exportálni Új-Zélandra.

Ki jár jól?

Lényegében a német hús- és gépipar jár a legjobban az egyezménnyel, némi gesztust gyakorolva a francia borászat és az olasz édesipar felé. Magyarország számára csak a borok és az állateledelek terén nyílik némi mozgástér, míg tejtermelőink, méhészeink, kertészeink és juhászaink búsulhatnak. Az egyezmény aláírását követően a szöveget továbbítják az Európai Parlamentnek. Ha az Európai Parlament hozzájárulását adta, és a megállapodást Új-Zéland ratifikálta, az leghamarabb 2024-ben hatályba léphet. Hazánk támogatta a megállapodást.

Kapcsolódó írásunk: Egy tucat szabadkereskedelmi egyezményre készül az EU.