fbpx

Ha valaki nem tudott öntözni 2021-ben, szerencsére volt szüksége

Írta: MezőHír-2022/02. lapszám cikke - 2022 február 10.

Korszerű hibridek és növényvédelmi megoldások, digitális gazdálkodás, tudástranszfer – e témák köré építette a Syngenta szezonnyitó, online rendezvényét. A napraforgópiac vezető vállalata portfóliójából a csúcstermésre képes Surelit, illetve az ebben a technológiában alkalmazható Listego Pro gyomirtót emelte ki.

2021: egy változékony év kihívásai

Tóth Bertalan, a növényvédelmi üzletág értékesítési vezetője nyitotta meg a rendezvényt, aki elmondta, hogy 2021 kihívásokkal teli év volt, amelyben azok a gazdálkodók könyvelhettek el sikert, akik a szakmaiságot szem előtt tartva minden lehetőséget kihasználtak a minél nagyobb termés elérésére. Az elmúlt esztendő bizonyította, hogy a genetika mellett a hatékony növényvédelem nagyobbrészt képes ellensúlyozni az időjárás hatásait, és enyhíteni a kártevők, kórokozók nyomását. Azok a gazdák, akik nem olyan fajtákat választottak, melyek tolerálták a szélsőséges időjárási viszonyokat, és öntözni sem tudtak, csak a szerencsefaktorra voltak utalva. Hogy ez bejött-e, az aztán a gazdálkodás nyereségében mutatkozott meg.

A kutatóállomás újabb hibridekkel bővíti a cég termékkínálatát

Balog László, a Syngenta kukorica vetőmag kampánymenedzsere a vállalat mezőtúri vetőmagüzemét emelte ki, amely minőségi vetőmagokkal látja el a hazai és az európai gazdákat. A 2020ban átadott kutatóállomás révén újabb hibridekkel bővül a cég termékkínálata, melyet célirányosan a hazai adottságokra nemesítettek. Ennek köszönhetően a vállalat folyamatosan növeli piaci részesedését, így ma már a harmadik helyre lépett elő ezen a területen. A folyamatosan bővülő digitális megoldások sorába megérkezett egy új platform: a Seed Selector. Az applikáció – nevéhez hűen – segíti a gazdákat a vetőmagválasztásban, az adatokon alapuló döntést támogatja, alkalmazásával a termelés az adott területen maximálható.

Védelem és starter műtrágya

Papp Zoltán kukorica növényvédő szer kampánymenedzser a Force Evo-ra hívta fel a figyelmet, amely a talajlakó kártevők elleni védelemben a Force 1,5 G kitűnő alapkészítmény mellett a jövő fontos eszköze, és az elmúlt szezonban már bizonyította kivételes hatását. Nemcsak hatékony védelmet nyújt a talajlakó kártevők ellen, de teljes értékű starterműtrágya-tartalma révén gyorsabb fejlődést biztosít, korábbra tudja hozni a virágzási időt. A klasszikus gyomirtás területén hatékony megoldás a három, kiemelkedő mennyiségű hatóanyagot tartalmazó Elumis Bang posztemergens gyomirtó csomag, amely szisztematikus hatásmechanizmusa révén a legmakacsabb magról kelő, valamint az évelő egy- és kétszikű gyomnövényekkel szemben is eredményesen alkalmazható.

Kukorica
2020-ban átadott kutatóállomás révén újabb hibridekkel bővül a cég termékkínálata

Folyamatos kiemelkedő teljesítményt nyújt az új napraforgóhibrid

Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampánymenedzsere felhívta a figyelmet a Syngenta új csúcshibridjére, mellyel az idei évtől bővül a hibrid kínálata: a Sureli új termésszintet nyit folyamatos kiemelkedő teljesítményével. A linolsavas Express®-toleráns hibrid többek között a Nébih-kísérleteiben is első lett az elmúlt két évben, tavaly a versenytársait 400 kilogrammal előzte meg hektáronként. A portfólió újdonsága ezenkívül az erős gyökérzetű, jó nitrogénhasznosító képességű Express®-toleráns, magas olajsavas Suvango. A Clearfield® Plus szegmensbe pedig a rendkívül népszerű SY Bacardi mellé új csillag érkezik: az SY Onestar tavaly az egyik gazdaságban 80 hektáron átlagban 5,8 tonnát hozott hektáronként. A hibrid a mély fekvésű, lassan száradó talajok mellett akár homokos talajra is kitűnő választás.

A kiemelkedő hatékonyságú gyomirtó CLP napraforgóban

Az idei év újdonságáról, a Listego Pro posztemergens gyomirtóról Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök beszélt. A szert a gazdálkodók a magról kelő gyomok ellen tudják alkalmazni a Clearfield® Plus hibridekben. A gyomirtó kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a csattanó maszlag, a szerbtövisfajok és a selyemmályva, illetve az egyszikű gyomok ellen. A gyomirtás mellett a szakember kiemelte a kivételes felszívódó tulajdonsággal rendelkező Amistar Sunt, amely az elmúlt 5 évben átlagban 500 kg/ha termésnövekedést tudott adni a felhasználók részére.

Szerző: Barna Ferenc