Különleges kialakítások & további technológiák

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 11.

Az Elsto cég Multitool Trac elnevezésű traktorának megjelenését még meg kell szoknunk

Más gyártók és intézmények is csatlakoznak a mezőgazdaságban elkezdődött villamosítási trendhez. Közéjük tartozik pl. a holland Elsto cég is a „Multitool Trac” elnevezésű különleges megoldásával, amely szétválasztott építési módjával egyidejűleg különböző eszközök függesztésére alkalmas. A Multitool Trac a 4×22 kW, ill. 4×44 kW elektromos hajtás mellett egy 185 lóerős dízelmotorral is rendelkezik. Az akkumulátor a munka nehézségétől függően két-három órát tud üzemelni. A Trac nyomtávja 2,25 és 3,25 m között állítható. Ezenkívül a vezetőfülke egy sínen mozgatható. Az e-traktort elsősorban a CTF technológiát használó gazdák számára fejlesztették ki. Az ötlet egyébként holland gazdáktól származik. 2019-től a Trac szériagyártásra kerül – közúti forgalomra már engedélyezték. A John Deere 2017-ben, a SIMA kiállításon, a Karlsruhe Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztett, teljesen elektromos traktor prototípust mutatott be. A 130 kW-os Sesam modellben két elektromotor dolgozik. Az alváz a 6R sorozat alapján készült. Egy töltéssel az akkumulátor körülbelül 4 órát tud dolgozni, majd 3 órát tölteni kell. Egy autonóm John Deere traktor is felbukkant az interneten – elektromos hajtású lesz, és egy vezetékkel közvetlenül az áramfejlesztőhöz van csatlakoztatva.

A közeljövőben nagy hangsúlyt fognak kapni a részben elektromosan hajtott függesztett munkagépek, pl. a műtrágyaszórók, rendsodrók, vagy a hajtott tengelyek. Ehhez vannak saját csatlakozók is. A ZF az Agritechnica kiállításon bemutatott egy villamos hajtású ekekereket. Az eTRAC elektromos egyedi kerékhajtásának használata elképzelhető pótkocsikhoz vagy hígtrágyatartályokhoz is.

A Kubota e-Power felépítménnyel is rendelkezik a programjában. Ez kiegészítő elektromos energiát szolgáltat anélkül, hogy szükség lenne a traktorok módosítására. Az új hibridnél, e-Spreader műtrágyaszóróval kombinálva, az e-Power csatlakozó egy kisfeszültségű motort lát el energiával a műtrágyaszórón, ami végül a szórótárcsák fordulatszámát szabályozza.

A függesztett munkagépekhez a mechanikus áramfejlesztés egy további lehetőségét jelentik a Powerpack TLT generátorok, amelyeket több gyártó is kínál.

A Fendt e100 két AEF-konform csatlakozóhellyel rendelkezik, ami alkalmas az elektromos függesztett munkagépek meghajtására
A SymonE a Weidemann különlegessége, és többek között a villamosítás lehetőségeit mutatja be

A ZF e TRAC elektromos egyedi kerékhajtását az Agritechnica kiállításon egy ekekeréken mutatták be
A John Deere 6R a motorháztető alatt magasan feltornyozva tele van akkumulátorokkal