fbpx

Csökken a burgonyafogyasztás – az olasz elemzés szerint

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 23.

Érett, konstruktív és konkrét párbeszédre van szükség a kiskereskedőkkel, mivel a burgonyafogyasztás csökken és ennek következtében az ágazat kevesebb megrendelést kap – ismertette elemzésének eredményét és rögtön adta is a megoldásra vonatkozó javaslatot Matteo Zanarini, az olasz Zanarini Agromarketing cégtől.

Burgonya
Az olaszoknál annyira háttérbe szorult a burgonyafogyasztás, hogy a termelők elgondolkodtak a területcsökkentésen (Fotó: Pixabay)

Burgonyafogyasztás területén akár 30%-os csökkenés is várható

Az olasz elemző fogyasztáscsökkenés állapított meg, szerinte minden burgonyatermesztőnek, nemcsak az olasz, hanem az európaiaknak is csökkenteniük kell a termőterületeket.

A változás alapvető okának a világjárvány okozta megváltozott körülményeket jelöli meg.

A Zanarini által feltételezett legrosszabb forgatókönyv szerint, ha nem történik időben intézkedés, az a termelés összeomlásával járhat. Ennek hatása, pedig, hogy egyes gazdák más, jelenleg jövedelmezőbb növénykultúrák termelésére, például a gabonafélékre állnak át.

Spanyolországban a termelők nem veszik a vetőburgonyát, mert nem tudják, mit tegyenek

Az ágazat a költségek emelkedése miatt a burgonya termőterületének csökkenésére számít Kasztília és Leónban. Eduardo Arroyo, a kasztíliai és leóni burgonyatermesztők szövetségének (Appacyl) elnöke szerint az új szezonban akár 20%-kal is csökkenhet a burgonya termőterülete Spanyolországban.

„A műtrágya több mint kétszer annyiba kerül, mint tavaly, a nitrogén ára pedig megháromszorozódott. A termelők más növények, például borsó vagy napraforgó termesztésébe menekülnek, így ahelyett, hogy 20 hektáron burgonyát termesztenének, ezt a területet felosztják, és más termékeket termesztenek” – mondta az elnök. Hozzátette, a legnagyobb problémát az energiaköltségek növekedése jelenti. A szerződéses árak közel 120%-kal magasabbak, mint tavaly.

A spanyol gazdák költségei az előző időszakhoz képest minimum 800 euróval emelkedtek hektáronként, a burgonya ára pedig nem változott.

Burgonya
Az hollandoknál nincs kezelhetetlen gond a burgonyaágazatban kapcsán (Fotó: Pixabay)

Mindeközben Hollandiában eddig a burgonya is elég jól teljesített

Az ipari burgonya értékesítési ára különösen jól alakult Hollandiában. A több mint 0,2 eurós „bálásár” azt jelenti, hogy kissé drágult az export, de az ipar teljes gőzzel halad előre, ezért a burgonya inkább ebbe az irányba fog mozogni.

A szállítás továbbra is akadályt jelent, mind a tengerentúlra, mind Kelet-Európa felé.

A burgonya minősége idén egy kicsit gyengébb Hollandiában. Minden fajtánál van valamilyen probléma: az Agrias és a Fontane üregesedéstől szenved, a Challengert nehéz tárolni, ami nem segít a minőségen. Azonban – a szakemberek szerint – a jó keresletnek köszönhetően, mindet el fogják adni.

A hazai burgonyatermesztés témájában nyáron jelent meg cikk az Agrárágazat oldalán