fbpx

Újabb kivonás: most a gombaölő csávázókat ütik

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 01.

Kukoricavetőmag rovar- és gombavédelem nélkül? Búza csávázás nélkül? Ezzel kell megbarátkoznunk.

 

csávázott kukorica
Jól ismert csávázóanyagok tűnhetnek el (forrás: landwirtschaftskammer.de)

 

Az Európai Bizottság 15 évvel meghosszabbította a metalaxil-M gombaölő hatóanyag jóváhagyását, ugyanakkor a vele csávázott magok szabadföldi vetését 2021. június 1-től megtiltotta. Az ok: megehetik a vadak, madarak.

Nem sikerült eloszlatni az aggodalmakat a metalaxil-M hatóanyaggal kezelt vetőmagvak kockázatosságával kapcsolatban, ezért az engedélyező hatóság az alábbi, jól ismert szerekkel csávázott magok vetését a zárt termesztő berendezésekre korlátozta:

  • Apron XL 350 FS
  • Maxim Quattro
  • Maxim XL 035 FS
  • Vibrance XL
  • Wakil XL 32,5 WG

Megjegyezzük, nemcsak csávázó szereket érint a változás, a metalaxil hatóanyagú Ridomil Gold MZ 68 WP engedélyét is július 4-vel visszavonták, a terméket 2021. október 4-ig lehet értékesíteni, és még ősszel fel kell használni. A Ridomil Gold Plus 42,5 WP értékesítése pedig éppen most, június 30-án fejeződött be.

A metalaxillal kapcsolatos vizsgálatok még mindig zajlanak. Amennyiben megállapítást nyer, hogy szabadföldi vetés esetén is elfogadható a használatának kockázata, a korlátozást az Európai Bizottság feloldhatja. Ha a kockázatot nem sikerül maradéktalanul kizárni, akkor a hatóanyaggal csávázott vetőmagok továbbra sem vethetők szabadföldön. Az új adatok értékelése várhatóan ebben az évben befejeződik, döntés a jövő év elején várható. Ebben a cikkben már megírtuk: nincs B-terv a hagyományos készítmények pótlására.