fbpx

Vállalkozóként is legyen jó adózni, ne csak őstermelőként

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 19.

Az egyéni vállalkozót is megilletik az őstermelőnek kijáró adózási előnyök. Várhatóan így dönt az Országgyűlés, miután az Agrárkamara szóvá tette, hogy mára sokkal kedvezőbbé vált őstermelőként adózni, mint egyéni vállalkozóként. Éppen ez volt az oka annak, hogy tavaly év végén sok fiatal gazda inkább az őstermelők családi gazdaságában, őstermelőként folytatta a gazdálkodást.

 

Halász Ádám
A zöldségtermesztés gyakran családi keretek között folyik, egyéni vállalkozással kombinálva (fotó: Horizont Média)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által is többször jelzett kérdéskört szabályoz az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat. A tervezet jelentős kedvezményt hozhat az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók számára, ami következtében adózási szempontból az őstermelőkkel azonos elbírálásban részesülhetnek. A módosítás megemeli a jelenlegi, 15 millió forint árbevételig választható átalányadózás értékhatárát. A tervezet szerint a bevételek számításának alapja az éves minimálbér összege lesz, így pedig az átalányadózást az éves minimálbér húszszorosáig, azaz 20,088 millió forint árbevételig lehet majd választani.

 

További kedvezmény, hogy amennyiben az egyéni vállalkozó átalányadózást választ, úgy az éves minimálbér felét el nem érő jövedelemig mentesül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól. Amennyiben a jövedelem ezt meghaladja, úgy az adófizetési kötelezettséget csak az éves minimálbér felét meghaladó jövedelem után kell teljesíteni. Az új szabályok várhatóan 2022. január 1-jén lépnek hatályba. A tervezet a fentieken túl 2022. január 1-től 15%-ra csökkenti a szociális hozzájárulási adó mértékét, valamint megszünteti a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettségét.