A mészkemence begyújtásával kezdetét vette a 127. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken – tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.
Azt írták: az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 23-tól várhatóan 100 napon át átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi, a munkát 243 állandó és 45-50 ideiglenes dolgozó végzi három műszakos, négy csoportos munkarendben. A gyár ellátásához tavasszal 11 ezer 700 hektáron vetettek cukorrépát. Az időjárás rendkívül szélsőséges volt, az augusztusi termésbecslés alapján a répa átlagtermése 60-65 tonna lesz hektáronként. A legutóbbi uniós becslés alapján az idei átlaghozamok 16 százalékkal múlhatják felül az ötéves átlagot Magyarországon. A betakarított cukorrépa mintegy 70 százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik Kaposvárra.
Kiemelték, hogy a Magyar Cukor Zrt. a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetre tekintettel számos intézkedést hozott az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtéséért. A munkavállalókra és az alvállalkozókra egyaránt vonatkozó higiéniai és viselkedési szabályokkal csökkenteni kívánják a megbetegedések kockázatát, és biztosítani azt, hogy ne legyenek fennakadások a feldolgozásban.
A Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák Agrana-csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója és világelső a gyümölcs-preparátumok tekintetében. Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő- és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor-előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon Vásárosnaményban, Anarcsiban, Hajdúsámsonban almalé-, meggy- és bodzasűrítményt készít.