fbpx

A koronavírus már nem lesz hatással vetőmag-ellátásra

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 11.

Tavasszal egyes külföldről érkező, népszerű kukoricahibridek vetőmagjaiból érezhető volt némi hiány, mivel a szállítmányok egy részének márciusban, a koronavírus elharapódzásakor kellett befutnia az országba. A járvány következő hulláma már egy felkészültebb gazdaságot talált.

 

 

Zavartalanul működött a koronavírus járvány elmúlt hónapjai alatt a magyar vetőmag-előállítás. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyamatosan figyeli és értékeli az őszi helyzetet, hogy a lehető legkisebb zökkenőkkel haladhasson az exportorientált ágazat – hangzott el a szervezet martonvásári küldöttgyűlésén.

A testület elnöke, Takács Géza elmondta: „Az őszi koronavírus helyzetet folyamatosan figyeljük, hogy a lehető leggyorsabban jelezni tudjuk azokat a problémákat, amelyek az ágazat akadálytalan működését esetlegesen befolyásolni tudják. Nagy figyelmet fordítunk az exporthoz kapcsolódó logisztikára is, mert a vetőmagnak el kell jutni a külföldi vásárlókhoz is.” Magyarország a világ élvonalához tartozik a vetőmagexportban, évente mintegy 170-190 milliárd forint értékű árut szállít ki az országból.

 

Újítások a minősítésben

Az elmúlt évi eredményekről szólva Takács Géza kifejtette: sok új, a szektor működését érintő jogszabály lépett életbe 2019-ben. Az egyik legfontosabb az átruházott jogkörben végzett vetőmag-minősítés lehetősége, amelyben a hatósági feladatok egy részét a tagok is elvégezhetik. Ez nagy előrelépés, a hatósági munkát is nagyban segítené és könnyíthetné, de még sok egyeztetésre van szükség, tette hozzá Takács Géza.

A szövetség elnöke a küldöttgyűlésen ismertette: az elmúlt évben háromoldalú megállapodást írtak alá a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával a posztregisztrációs fajtakísérletek folytatásáról. Az együttműködés keretében a korábbi őszi búza és kukorica kísérletek mellett ettől az évtől az őszi káposztarepcét is tesztelik. A kísérletek eredménye fontos a gazdálkodók számára, akik így objektív információkat tudnak szerezni az egyes fajtákról.

A Vetőmag Szövetség díját idén Ertseyné dr. Peregi Katalin, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára, kertészmérnök kapta a magyar vetőmagágazat fejlődése érdekében kifejtett tevékenységéért, a magyar vetőmag jó hírnevének megőrzéséért és nemzetközi szinten történő képviseletéért. A rendezvényen a küldöttek egyhangú szavazással megerősítették Mátrai Tibort a Vetőmag Szövetség alelnöki pozíciójában. A szakember évek óta képviseli a hazai szervezetet az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) olaj- és rostnövény bizottságában. Az elnökségbe új tagok kerültek Fecsó Zoltán és Szabó Csaba személyében.