fbpx

Az alkalmazkodó mező- és erdőgazdálkodás talajtani alapjai – PROGRAMVÁLTOZÁS

Írta: MezőHír-2020/09. lapszám cikke - 2020 szeptember 07.

FIGYELEM, PROGRAMVÁLTOZÁS!

A Vándorgyűlés a korábban tervezett formában a járványveszélyre való tekintettel elmarad, azonban a szervezők a rövidített programot (emlékfa ültetés, szelvény leírás, előadások), a korábban meghatározott napon (2020. szeptember 25-én) zárt körben megtartják, és biztosítják a napirendi pontok online elérhetőségét. Hírek rovatunkban további részleteket tudhatnak meg az online eseményről…

 

A Magyar Talajtani Társaság idei évi Vándorgyűlésének helyszíne Sárvár, időpontja 2020. szeptember 25.

A Magyar Talajtani Társaság (MTT) a hazai talajtannal foglalkozó szakemberek civil szervezete. Tudományos szakmai tevékenységének két legfőbb pillére a szakosztályok rendszeres üléssorozata és a kétévenként lebonyolított vándorgyűlések.

Ez a hagyomány már az MTT jogelődje, a Magyar Agrártudományi Egyesület legelsőnek megalakult Agrokémiai (két év múlva Agrokémiai és Talajtani) Szakosztályának, majd a Talajtani Társaságának (1957-től) történetében kialakult. A legelső vándorgyűlést 1967. május 18-a és 20-a között rendezték meg Pécsett, melynek témája a domb- és hegyvidéki talajok termékenységének fokozása volt. Azóta a soron következő – így például a legutolsó, 2018. augusztus 30. és szeptember 1. között, szintén Pécsett megrendezett – vándorgyűlések is hasonlóan épülnek fel. Az első nap során a helyszíni szervezők bemutatják a tájegység természeti-földhasználati jellegzetességeit, majd a következő napokon a tematikához kapcsolódóan tudományos előadásokat vitatnak meg a résztvevők. Párhuzamosan kerül sor a NÉBIH talajtani szakértőinek és az Agrárkamara szaktanácsadóinak a továbbképzésére. A harmadik napon tanulmányúton ismerkednek meg a résztvevők a helyi gyakorlati kérdésekkel. A vándorgyűlések kiemelt programja a szakembertalálkozó, ahol a tagság közvetlen eszmecserét tud folytatni az aktuális kérdésekről.

Az MTT 2020. évi vándorgyűlés Sárváron lesz, témája az alkalmazkodó mező- és erdőgazdálkodás talajtani alapjai, kiemelt témája pedig a talajok szervesanyag-gazdálkodása. A téma közismerten kiemelkedő jelentőségű, amiről Társaságunk éppen a MezőHír lapban közölt egy cikksorozatot, amelynek részei a következőek voltak: A talaj szerepe a szénforgalomban, különös tekintettel az üvegházhatású gázokra (január, 56–60. oldal), A klímaváltozás hatása a talajok vízgazdálkodására (február, 48–50. oldal), A klímaváltozás és a magyarországi erdők (március, 62–64. oldal), Klímaváltozás, hatások, válaszok a talajok élővilágának tükrében (április, 48–51. oldal).

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás az erdőgazdálkodás számára is kulcsfontosságú kérdés. Ennek alapvető oka, hogy az erdőgazdálkodás során a fafajválasztásban és az alkalmazott termesztéstechnológiában teljes mértékben igazodnunk kell a termőhely adottságaihoz, mivel a termőhelyet módosító agrotechnikai beavatkozások lehetősége erősen korlátozott. Szerencsére, erdei fafajaink több száz millió éves evolúciós múltja és genetikai változatossága jó eséllyel lehetőséget teremt a klímaadaptív erdőgazdálkodás megteremtésére, de a változások sebessége miatt – ami nagyságrendekkel meghaladja a fafajok spontán terjedési sebességét és felújulási ciklusukat –, nekünk kell megtalálnunk és azonosítanunk azokat a származásokat, amelyek alapul szolgálhatnak a jövő erdeihez, illetve azokat a területeket, ahol a jelenlegi erdőállományaink jellemző genotípusai túlélhetik a változásokat.

A Vándorgyűlés idei programja:

9:30–10:00 Regisztráció
10:00–10:45 Emlékfaültetés Stefanovits Pál 100 éves születésnapja alkalmából a Sárvári Arborétumban
10:45–11:15 Utazás a Hidegkúti vadászházhoz
11:15–13:50 Talajszelvények bemutatása
14:00–14:30 Ebéd
14:30–16:00 Rövid, ötperces előadások ún. „PICO” előadások szekciónkénti bemutatása (I. szekció: Térképezés és monitoring II. szekció: Vízgazdálkodás és klímaváltozás III. szekció: Biodiverzitás és talajélet IV. szekció: Szervesanyag- és tápanyagforgalom)
16:00 A Talajtani Vándorgyűlés 2020 zárása

SZERZŐ: LÁSZLÓ PÉTER, TÓTH TIBOR, ILLÉS GÁBOR – MAGYAR TALAJTANI TÁRSASÁG • WWW.TALAJ.HU