fbpx

Indul a 25 milliárdos gyorssegély az agráriumnak a járvány miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 23.

Három szakaszban hirdeti meg a szaktárca a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi támogatási programot. Kedvezményezettjei a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások segítik – írja a napi.hu.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a támogatási program első – június végétől két héten keresztül tartó – kérelembenyújtási szakaszában nyílik meg az élelmiszeripar számára egy 8 milliárd forintos, a baromfitartók számára egy 3 milliárd forintos, a sertéstartók részére egy 2,75 milliárd forintos, a dísznövényágazat részére 1,4 milliárd forintos, a halgazdálkodók számára pedig egy 500 millió forintos támogatási keretösszeg. A baromfi- és sertéságazati támogatás alapja az állatjóléti támogatások során az adott területre igazolt állatok száma (állategység), a dísznövény- és a halgazdálkodók esetében a vállalkozásokban dolgozó foglalkoztatottak száma.

A második szakaszban – július második felében – nyílik meg a juh- és húsmarhaágazat számára az 1-1 milliárd forintos, a tejhasznú szarvasmarha-ágazat számára az 1,8 milliárd forintos, a méhészet számára az 1 milliárd forintos és a zöldségnövény-termesztők esetében az 1,2 milliárd keretösszegű támogatási lehetőség. E támogatások alapja a tej- és húshasznú szarvasmarhák, valamint a juhok tekintetében a tavalyi állatlétszámok, a méhészek esetében a méhcsaládok száma, a zöldségnövény termesztők esetében pedig a zöldségkultúrákkal művelt terület nagysága.

A harmadik szakaszban – augusztus első felében – nyílnak meg a nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintos és a lótenyésztők 250 millió forintos keretösszegű támogatási konstrukciói. A támogatás alapja a borászatok esetében az árutermelő szőlőültetvény terület nagysága, míg a lótenyésztők esetében a vemhes kancák száma. A támogatások igénybevételét lehetővé tevő konstrukciók rendeletei várhatóan a következő hetekben jelennek meg.