fbpx

Gazdaságszerkezeti összeírás az agráriumban

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 16.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) teljes körű mezőgazdasági összeírást végez „Agrárcenzus, 2020” elnevezéssel. A felvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, valamint pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére.

 

 

A kialakult járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel, az adatszolgáltatók és a munkatársai egészségének védelmét szem előtt tartva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összeírásait találkozásmentes csatornákra vezeti a mezőgazdasági összeírást. Az online kitöltés ideje június 5- 30., az adatfelvétel összeírási feladat pedig október 1. és december 15. között tart.

Az összeírás célja, hogy jóminőségű statisztikai adatokkal valósághű, tárgyilagos képet adjon a magyar mezőgazdaságról, az ágazatban bekövetkezett változásokról, a gazdálkodók, a versenyszféra, az állami, civil szervezetek és az unió intézményei számára.

A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően hozhassák meg döntéseiket, illetve a különböző hazai és EU-szintű támogatáspolitikákat megtervezni, ezek hatását felmérni.

Az összeírás minden olyan egyéni gazdaságot érint, amelyek a korábbi adatfelvételek és/vagy adminisztratív adatok alapján értékesítési céllal végeznek vagy végeztek termelést. Emellett érint valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet, amelyek adminisztratív adatok alapján a KSH mezőgazdasági regiszterébe kerültek.

Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. §-a alapján kötelező az adatfelvételre kijelöltek számára. Az összeírt egyedi adatok kizárólag statisztikai célt szolgálnak.

CÍMKÉK mezőgazdaság