fbpx

Légli Ottó: egy pohárka bor még összefér az autóvezetéssel

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 15.

A járvány betett a minőségi borok forgalmának, ezért a szakma további ellenlépéseket sürget.

60-80 százalékkal is visszaeshetett a hazai borászati vállalkozásoknál a minőségi borok értékesítése amiatt, hogy a vendéglátóhelyek és a szállodák is bezártak a koronajárvány idején, tájékoztatta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke a novekedes.hu-t. A kijárási korlátozások alatt azok a pincészetek, amelyek eddig is foglalkoztak internetes eladásokkal, fel tudták futtatni az online értékesítéseiket, ám a többiek nehezen reagáltak rá. A boltokban forgalmazott, olcsó kannás- és folyóborok forgalma viszont még nőtt is, különösen a pánikvásárlások idején, márciusban.

Légli Ottó rámutat: a borfogyasztás a járványtól függetlenül évtizedek óta csökken Európában, ami nem kedvez az ágazatnak. Megemlíti, hogy a kormányzat eddigi intézkedései ellensúlyozták a járvány hatásait, ilyen például a foglalkoztatási, illetve adó- és járulékkedvezmények, a támogatott beruházások átütemezésének lehetősége vagy a „Palackposta 2020” promóciós kampány.

Hosszabb távon azonban további intézkedéseket javasol a szakma:

  • korlátozni kellene a palackos és a folyóborok importját
  • ismét alkalmazni a krízislepárlási támogatást
  • a bor 27%-os áfakulcsát 18 százalékra csökkenteni
  • eltörölni a vállalkozások reprezentációs költségeire kivetett 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adót is
  • megszüntetni a gépjárművezetők alkoholfogyasztásával szembeni „zéró toleranciát”, hogy az éttermi vacsorákhoz egy pohár bort a gépjárművezetők is elfogyaszthassanak.

Légli Ottó rámutat: ma már számos európai országban nulla helyett 0,4-0,6 ezrelékes maximális alkoholszintet engednek meg a sofőrök vérében.