fbpx

Jót mond az időjós

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 19.

A téli hónapokban nedvességgel feltöltődött talajok, az őszi vetésekre az optimálisnál kétszer magasabb hőösszegek jellemzők országszerte, így bizakodva nézhetünk az idei vegetációs időszak elé – írja elemzésében az állami meteorológiai szolgálat (OMSZ). A szokásosnál korábban beindult természet azonban fokozottan ki van téve a tavaszi fagykárok veszélyének, és a szokatlanul meleg tél miatt a kártevők és kórokozók elleni védekezést is hamar el kell kezdeni.

 

Ez a meleg már nem csak jó

 

Az utóbbi hetekben az átlaghőmérséklet ismét több fokkal meghaladta a sokéves átlagot, és bár volt néhány hidegebb, akár fagyos időszak, újabb felmelegedés várható. A csapadékra viszont nem lehet panaszunk, a legtöbb eső, 20-30 mm délkeleten hullott, igaz, a Belső-Somogyban és Miskolc tágabb térségében alig esett.

Március első felének országos csapadékösszege így is meghaladja a sokéves átlagot, ami miatt a déli, délkeleti megyékben sokfelé alakult ki belvíz. Így a meleg immár már károsan hat az őszi vetésekre: a talajok felső 20 cm-es rétege, ami a tavaszi vetésekben érintett, néhol igen nedves-sáros, de a felső egyméteres rétegben országszerte jó a talajok vízellátottsága.

Az utóbbi, szárazabb napok segítettek a belvizes területek csökkenésében, és a következő napokra sem ígérkezik rendkívül időjárás: a napokban akár 20 fok is lehet.

Zsendülés

 

Az őszi vetésű kalászosok a bokrosodás fenológiai fázisában vannak, és a meleg, csapadékos időben fejlődésnek indultak a repce hajtásai is. Többfelé már vetik a tavaszi árpát, folyik a szőlő és a gyümölcsfák metszése, sőt, a korai csonthéjasok már többfelé virágoznak – ugyanakkor az enyhe tél után komoly fenyegetés a kártevők, kórokozók érkezése.

 

 (forrás: OMSZ)