Csúcstermésre képes kukoricák új generációja

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 03.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2019 szélsőséges időjárási körülményei is kiváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy kukoricahibridjeivel kapcsolatban a vállalatcsoport egyre több, a biztonságos és kiszámítható termésszintek eléréséhez szükséges információval lássa el partnereit.

 

PIAFF (FAO320) nevű új hibridünk koraisága ellenére későbbi vetélytársait is felülmúló terméspotenciállal rendelkezik. Ehhez társul dinamikus korai fejlődési erélye, rendkívüli szárstabilitása és szembetűnő zöld száron érése. Az ország számos pontján végzett idei demókísérleteinkben nagyon jó termőképességével bizonyította kiemelt helyét kínálatunkban.

A bólyi kísérleti helyszínünkön gyűjtött minták DON-toxin-vizsgálati eredményei alapján a PIAFF-nál mért 0,06 ppm érték erősebb kukoricamoly-nyomás mellett is jól alátámasztja a hibrid kiemelkedő fuzárium-ellenállóságát, így megkésett aratások esetén is minőségvesztés nélkül, nagy biztonsággal betakarítható marad.

JUDOKA (FAO340) nevű kukoricahibridünket kifejezetten a hazai, intenzív körülmények közé ajánljuk, ha partnereink vékony, ám stabil szárú és erős gyökérzetű, korán betakarítható kukoricát keresnek, mely után kevés szármaradvánnyal kell megbirkózni a hibridbúzavetések előtt. Kiemelkedő terméspotenciáljáról tanúskodik a 2018-ban Nován elért 17,5 t/ha-os teljesítménye 15%-os szemnedvesség mellett.

A BADIANE (FAO360) esetében is kiemelendő a termésbiztonság, melyhez kifejezetten dinamikus vízleadó képesség társul, és jól tervezhető betakarítást tesz lehetővé. Friss eredményeink alapján elmondható, hogy ideális körülmények között valóban képes REPLIK nevű csúcshibridünkkel is felvenni a versenyt.

Mindemellett fontos kiemelni, hogy a DON-toxin-vizsgálatok során a BADIANE-ból származó minta nem tartalmazott kimutatható toxinmennyiséget.

A REPLIK (FAO380) rendkívül jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez, amit megerősít, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20-kísérleteit a hazai helyszínek tekintetében ugyanúgy megnyerte, mint az IKR Agrár Kft. 2018-ban is 8 helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit.

A 2018-ban a GOSZ, a VSZT és a NAK által közösen kivitelezett posztregisztrációs kísérleti rendszer alapján összeállított ajánlati fajtalistában pedig második helyezést ért el. Árendás Tamás (MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár) elemzése alapján, melyet a 2017-ben a Magyar Kukorica Klub Top 20 versenyében szereplő hibridekről készített, nagyon szépen kirajzolódik a REPLIK termőhelyi stabilitása, hiszen minden termésszinten 100% feletti teljesítményre volt képes.

Kiemelendő a hibrid vízleadási dinamikája is, melynek köszönhetően a magas terméspotenciál mellett minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei, így magasabb profithoz juttatva partnereinket.

ELDACAR (FAO430) nevű új kukoricaportfólió-tagunk azoknak a gazdáknak nyújt kiváló alternatívát, akik nagy biztonsággal termékenyülő, extenzívebb adottságú területeken is helytálló csúcshibriddel szeretnék jól ütemezhetően megtervezni a betakarítási időszakot.

Középérésű kukoricáink esetében is nagyon fontos, hogy a mai változatos időjárási körülmények mellett se jelentkezzenek minőségi problémák a betakarítás során, és az ELDACAR ennek a szempontnak is maradéktalanul eleget tesz, hiszen DON-toxin-szintje nem haladta meg a 0,06 ppm-et.

Cégünk két hibriddel a silókukorica-termesztők számára is bővítette kínálatát. Az AGROKING (FAO520) kiváló csőarányával, nagy habitusával akár biogáztermelők számára is nagyon jó alternatívát jelent, a SILAZ (FAO550) pedig kiemelkedő zöldtömegével és rendkívül jó emészthetőségével minden állattartó gazdaság igényeit kielégíti.

Fejlesztési kísérleteinkben egyebek mellett tőszámreakció-vizsgálatokat is végzünk, melyek alapján elmondható, hogy a PIAFF, a BADIANE és a REPLIK kifejezetten jól tolerálja a sűrítést, így esetükben bátran alkalmazhatunk akár 75 000 tő/ha-os tőszámot.

A JUDOKA és az ELDACAR terméspotenciálja valamivel alacsonyabb növénysűrűség mellett teljesedik ki igazán, így 68 000 tő/ha-os normával ajánljuk őket elvetni.

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása. Ezek egy rendkívül alapos kísérleti rendszer és sok közös munka végtermékeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára, akik a SAATEN-UNION egyedülálló vetőmagkínálatával akár a teljes vetésforgójukat megtervezhetik.

 

Marsai Viktor
termékfejlesztő

 

SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu